Un pic de constructivitate, vă rog

Ministrul economiei Anatol Usatîi promite soluționarea problemelor transportatorilor, însă fără a majora tarifele pentru călătorii, de altfel, singura revendicare a protestatarilor. Oficialul se arată deranjat de protestele și șantajul șoferilor și le califică drept „neconstructive” și incapabile a „influența” luarea de decizii. Usatîi a dat de înțeles că negocierile vor continua.

Ultima majorare a tarifelor pentru călătoriile interurbane a avut loc în noiembrie 2013, de la 36 la 48 de bani pe kilometru. Conform experților de la mold-street, acesta nu acoperă cheltuielile deja de aproximativ 5-6 ani. Mai mult, în 2012 Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (împuterniciri preluate ulterior de Ministerul Economiei) a pierdut în instanță și a fost obligat să mărească tariful la 58 de bani, însă autoritățile au ignorat această decizie.

Gaz-negaz, banii în avans!

Au devenit cunoscute noi detalii privind creditului oferit de BERD, în cazul în care Gazprom și Naftogaz nu ajung la acord comun. Banca este gata să ofere împrumut de $50 de milioane, însă statul este obligat să plătească un avans de jumătate de milion de euro imediat după ratificarea acordului. Conform contractului, BERD nu va transfera acești bani direct Moldovei, ci către compania Naftogaz din Ucraina. Naftogaz este deținătoare a certificării BERD, de care nu dispune nici o companie energetică moldovenească. În cazul lansării mecanismului respectiv de aprovizionare cu gaze, Moldova ar urma să semneze două contracte, unul dintre Naftogaz și Energocom (furnizor „liber” la tarife nereglementate) și altul dintre Energocom și Moldovagaz (furnizor final la tarife reglementate).

Proiectul a trecut deja de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe și a fost votat de majoritate. Deputații blocului ACUM s-au abținut de la vot pentru că nu au reușit să studieze proiectul, iar deputatul Dumitru Alaiba a calificat această decizie drept „lipsă de planificare” și o investiție nu neapărat necesară.

Condiționalități

Negocierile cu PDM sunt posibile cu o singură condiție: reformarea partidului. Anunțul a fost făcut de lidera PAS, Maia Sandu. De asemenea, fosta prim-ministră a precizat că pediștii ar trebui să se retragă de la guvernare, să renunțe la sprijinul pentru „Guvernul lui Dodon” și să renunțe la oamenii corupți din partid. Președinta PAS declară că nu a purtat discuții în acest sens cu Pavel Filip și, deocamdată, nu a admis în interiorul partidului ipoteza unei alianțe cu PDM.

Fără cu de-a sila

Blocul ACUM a fost o alianță de moment și a expirat odată cu sfîrșitul alegerilor locale din această toamnă, susține liderul PPDA, Andrei Năstase. Acesta mai adaugă că fiecare formațiune are propria agendă, iar alianța nu mai poate continua cu „de-a sila”. De asemenea, Năstase regretă părăsirea guvernării și susține că PAS s-a grăbit să rupă alianța cu socialiștii înainte de a duce reforma la capăt. În ce privește formațiunea sa, Andrei Năstase susține că au loc pregătiri pentru alegeri prezidențiale. Deocamdată nu și-a confirmat candidatura, însă declară că este gata să cedeze dacă partidul „va decide altfel”.

Convenția discordiei

Un grup de activiști și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au organizat un protest prin care au solicitat guvernului ratificarea Convenției de la Istanbul. Acest document solicită guvernele să adopte un set de măsuri necesare pentru a combate violența domestică și toate formele de violență împotriva femeilor, să sprijine victimele și să asigure sancționarea agresorilor. Convenția a fost deja semnată în februarie 2017 pe timpul guvernării pediste și urma să fie ratificată de actualul guvern în timpul apropiat. O discuție în acest sens urma să aibă loc în cadrul ședinței executivului din 11 decembrie 2019, însă subiectul a fost exclus fără vreun motiv exact din agendă, chiar dacă cu 2 zile înainte premierul anunța că ratificarea convenției ar fi un subiect prioritar.

În paralel, un alt grup de ONG-uri au organizat o conferință prin care și-au manifestat dezacordul față de ratificare. În mare parte, aceștia sunt împotriva „definiției controversate a genului în dreptul internațional” și cred că promovează „non-valori” și atentează la valorile creștine. Igor Sîrbu, de la Mișcarea de Tineret „Voievod”, a menționată că există deja „legi care sunt menite să apere femeile din țara noastră”. În pofida legilor existente, însă, statisticile arată astfel: 3/4 dintre femei care au avut vreodată un partener intim au fost supuse unei forme de violență. 71% au fost supuse violenței psihologice și 33% violenței fizice, iar 95% din victimele violenței domestice sunt femei și fete.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.