Șapte măsuri

Președintele Igor Dodon a anunțat șapte măsuri pe care va trebui să le implementeze guvernul „tehnocrat” Chicu. În primul rînd, revin cadourile pentru sărbătorile de iarnă, în mărime de 700 lei, pentru 625 mii de pensionari. Alte măsuri – cum ar fi majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și creșteri salariale pentru unele categorii de bugetari – par a fi copiate din „Bugetul Solidarității” a guvernului precedent, care a fost dat jos inclusiv pe motiv că s-ar fi descurcat prost la capitolul social. Dodon a afirmat că a lucrat în weekend cu speakerul Zinaida Greceanîi și noul premier Ion Chicu – apropo, triumviratul se va întruni în fiecare luni pentru o mai bună coordonare – reușind să identifice banii necesari pentru cele 7 măsuri, fără a preciza de unde. De cealaltă parte, deputatul ACUM/PAS Sergiu Litvinenco i-a acuzat pe socialiști că profită acum din „bugetul plin cu bani” lăsat de Guvernul Sandu.

Newsmaker a estimat că pentru inițiativele anunțate ar fi nevoie de peste 2 mlrd lei. Unele din ele, potrivit experților citați, au un caracter pre-electoral (la sfîrșitul lui 2020 vom avea prezidențiale) și nu soluționează problema veniturilor mici ale populației pe termen lung.

Centura și biroul primarului

La o întrevedere cu primarul capitalei Ion Ceban, premierul Ion Chicu a promis să susțină măsurile sociale planificate în municipiu. Cei doi au discutat, între altele, despre intensificarea colaborării dintre MAI/IGP și structurile municipale pentru a soluționa problema construcțiilor ilegale și a asigura ordinea publică. O altă prioritate anunțată e construcția centurii în jurul Chișinăului. În septembrie, ideea unui astfel de proiect i-a sursîs miliardarului rus Igor Bukato, cu care s-a întîlnit președintele Dodon. Marți, premierul Chicu planifică o vizită la Moscova, iar agenda sa include obținerea finanțării pentru drumuri și infrastructură. Împrumutul ar putea fi de $300 mln.

Între timp, Ceban a anunțat că Primăria s-ar putea muta într-un sediu de tip open space și ar putea fi digitalizată. În clădirea veche, după renovare, ar putea rămîne doar biroul primarului și sala de protocol, plus, eventual, un muzeu pentru copii. Asta se va întîmpla în cazul în care costurile de chirie și întreținere pentru noul spațiu nu va depăși costurile actuale – de 40 de mii de lei vara și 240 de mii de lei iarna.

Hîrtia reciclată

Noul ministru al justiției Fadei Nagacevschi a anunțat că va transmite la CSP lista veche cu cei patru candidați preselectați la șefia Procuraturii Generale. Nagacevschi a învinuit-o pe predecesoarea sa, Olesea Stamate, de anularea ilegală a preselecției, spunînd că doar comisia de concurs putea revizui rezultatele. În replică, Stamate a explicat că, tehnic, ea nu a anulat nimic, acest lucru întîmplîndu-se automat, odată cu asumarea răspunderii de către Guvernul Sandu. Așa cum acesta a fost demis, spune Stamate, concursul rămîne neanulat. Totodată, fosta ministră a amintit că acesta a fost „viciat.” Tot luni a fost publicat tabelul de punctaj oferit în cadrul concursului de Petru Bobu, membrul delegat de PSRM. S-a confirmat bănuiala că acesta a depunctat masiv reprezentanții societății civile, cum ar fi Vladislav Gribincea (care a trecut oricum) sau Ștefan Gligor (care n-a trecut), și a acordat nota maximă lui Alexandr Stoianoglo, zvonit că ar fi preferatul socialiștilor.

Tot la capitolul justiție. Nicolae Eșanu a fost numit consilier pe domeniul dreptului în Cabinetul Chicu. Fost secretar de stat la MJ în Guvernul Filip și, mai devreme, viceministru pe vremea comuniștilor (2004-2009), Eșanu a fost printre primii juriști care au criticat controversatele decizii ale Curții Constituționale din iunie. Eșanu a fost cît pe-aci să devină judecător CC, dar concursul prin care a fost selectat a fost anulat.

Lepădarea de Plahotniuc

Vlad Plahotniuc a spart tăcerea din ascunzișul său, postînd pe FB un mesaj în care acuză liderii ACUM de compromiterea gravă a parcursului pro-european. Asta s-ar datora lipsei de flexibilitate și nedorinței de a dialoga cu democrații, chiar dușmăniei față de ei. Cît privește implicarea PDM în demiterea Guvernului Sandu și instalarea guvernului Chicu, Plahotniuc spune că aceștia au votat „dintr-un reflex de autoapărare.” Plahotniuc mai afirmă că nu s-a implicat în niciun fel în ultimele evoluții politice. Liderul actual al PDM, Pavel Filip, a comentat afirmînd și el că „Vlad Plahotniuc nu mai are nicio implicare în deciziile Partidului Democrat” și că PDM lasă „trecutul în seama istoriei.”

Între timp, lidera PAS Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru g4media.ro că avea informații încă din luna septembrie despre negocieri între președintele Dodon și parlamentarii controlați de oligarhul Plahotniuc pentru a-i debarca guvernul.

Încă una

Deputatul ACUM/PDA Alexandru Slusari vrea o nouă comisie de anchetă pentru investigarea furtului miliardului. Slusari a explicat: „în cadrul primei comisii am obținut mai multe informații că procesul de furt nu s-a oprit în noiembrie 2014.” Astfel, noua comisie ar urma să se concentreze pe modul în care au fost lichidate cele trei bănci problematice și pe felul în care au fost repartizate creditele de urgență acordate de BNM. Anterior, Slusari spunea că în această fază s-au furat de fapt cei mai mulți bani.

Ortul medicului legist

Zece angajați ai Centrului de Medicină Legală au fost reținuți, fiind suspectați de măsluirea rapoartelor de constatare a cauzei decesului. Se bănuiește că aceștia acționau organizat, băgînd în buzunar între 900 și 10 mii de lei pentru certificatele mincinoase. Potrivit informațiilor operative, aceștia au încasat 327 mii de lei doar în iulie-septembrie. Suspecții riscă pînă la 15 ani de închisoare și amenzi impunătoare.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.