Vectorul nu trece

Propunerea de a include vectorul european în constituție a trecut azi de prima lectură, însă n-a adunat majoritatea constituțională de 2/3 în a doua. Opoziția a părăsit sala, nedorind să participe la „show”, în timp ce unii deputați au sugerat că impunerea oricărui vector prin constituție nu ar fi tocmai europenește. Speakerul Andrian Candu a reacționat prin a declara că PL și PLDM nu mai sunt partide pro-europene, iar popular-europeanul Valeriu Ghilețchi a regretat că s-a ratat „o ocazie istorică”. Ocazia va putea fi recuperată, potrivit lui Candu, în cadrul unui referendum care, eventual, ar putea fi organizat odată cu parlamentarele, din considerente de economie. Din motive constituționale, însă, o asemenea comasare se pare că nu va fi posibilă. În orice caz, Igor Dodon abia așteaptă așa un referendum.

Complexul Erdoğan

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan s-a întîlnit aseară (iar conform Președinției turce, „l-a primit în audiență”) pe liderul PDM Vlad Plahotniuc, la o „cină de lucru”. Cei doi au discutat situația din regiunea Mării Negre și cum Moldova ar putea atrage mai multe investii turce (care acum sunt modeste). Azi, Erdoğan a zburat la Comrat, care a fost decorat cu această ocazie cu steaguri turcești și portrete ale înaltului oaspete. Din boxe răsuna imnul președintelui executiv turc, iar bașcanul Irina Vlah a purtat roșu. Autoritățile găgăuze au declarat că la Comrat va fi ridicat un complex educațional, pe 5 hectare, care va purta numele lui Erdoğan.

TOMA pentru necredincioși

În cadrul vizitei sale președintele Erdoğan a semnat mai multe acorduri, dar a lăsat autorităților moldovene și un cadou - două autospeciale, de fabricație turcească, cunoscute drept TOMA (o abreviere care, tradusă, ar însemna vehicul de intervenție împotriva incidentelor sociale). Diez remarcă faptul că aceste autovehicule de intervenție non-letală împotriva demonstranților se află în dotarea unor state autoritare precum Azerbaidjan sau Zimbabwe.

Unde-i lista?

ZdG scrie că au trecut deja trei săptîmîni de cînd premierul Pavel Filip s-a întîlnit cu Johannes Hahn, comisar european pentru politica de extindere și vecinătate. Hahn atunci i-a înmînat lui Filip o listă de reforme pe care Chișinăul ar trebui să le implementeze urgent. Nici pe site-ul Guvernului, dar nici pe pagina de facebook a premierului nu a fost menționat nici măcar un cuvînt despre această listă de reforme.

Publicitatea cea de toate zilele

Newsmaker a întrebat ce cred experții și advertiserii despre conținutul noului proiectul de lege privind publicitatea, care a fost aprobat săptămîna trecută în primă lectură. Bunăoară, apar pentru prima dată prevederi care să reglementeze publicitatea pe internet și, în timp ce unele din ele sunt precise pînă la ultimul pixel, altele sunt foarte vagi - de exemplu, nu-i clar cu se va reglementa publicitate distribuită prin Google sau Facebook. O altă prevedere ar putea fi interpretată, în esență, ca interzicerea publicității stradale în orașe. Citiți mai multe aici.

Fiecărui raion – cîte-un ZEL

În nouă luni ale acestui an, cele șapte Zone Economice Libere (ZEL) au înregistrat o creștere de 68% a vînzărilor producției industriale, față de cu aceeași perioadă a anului 2017. În particular, volumul vînzărilor a ajuns la circa 6,53 mlrd lei, din care 61% la ZEL Bălți. Numărul angajaților a crescut cu peste 28%. Rezidenții ZEL produc tot felul de accesorii și măruntaie pentru automobile, covoare, mobilă, vin și multe altele. În următorii doi ani volumul investițiilor în ZEL se așteaptă să crească cu aproximativ 250 milioane de dolari, iar ministrul economiei Chiril Gaburici vrea cîte un ZEL în fiecare raion.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.