Planurile democraților

Speakerul Andrian Candu a precizat că hotărîrea Curții Constituționale de ieri nu suspendă activitatea sau mandatul președintelui Igor Dodon, ci interpretează o situație de blocaj instituțional. Candu a spus că acum se lucrează asupra unei sesizări către CC, după care Curtea va trebuie să emită un aviz prin care să constate necesitatea interimatului și să stabilească demnitarul care va exercita interimatul funcției de șef al statului și va semna decretul de numire a ministrului apărării.

Andrian Candu a adăugat că suspendarea din funcție a președintelui Dodon ar ține de dimensiunea politică, iar orice suspendare de acest fel se face prin referendum, or statul acum nu-și permite financiar o campanie electorală.

Planurile socialiștilor

Pe de altă parte, acuzînd judecătorii CC că joacă în favoarea PD, socialiștii au anunțat că au drept scop să obțină victoria în alegerile parlamentare anticipate, după care intenționează să „restabilească ordinea” în structurile puterii de stat, să schimbe componența actuală a Curții Constituționale, să tragă la răspundere judecătorii CC – inclusiv la răspundere penală, precum și să anuleze deciziile considerate neconstituționale.

Totodată, președintele Igor Dodon îndeamnă cetățenii la acțiuni, la scară națională, de susținere a formei prezidențiale de guvernare. „Timp de peste 26 de ani, în Republica Moldova s-au tot făcut experimente politice [...] Timpul experimentelor a trecut. A venit timpul să ne luăm soarta în mîini”, sună îndemnul.

Pînă la capăt

Liderul democrat Vlad Plahotniuc a ținut să dezmintă presupunerile că hotărîrea de ieri a Curții Constituționale—care descuie posibilitatea unor interimate—ar face parte dintr-o schemă prin care Plahotniuc ar căuta să devină prim-ministru. Acesta a precizat că Guvernul în frunte cu Pavel Filip își va duce mandatul pînă la capăt. „Calificăm informațiile false apărute din nou în spațiul public pe aceste subiect ca fiind minciuni [...] Această informație falsă a mai fost vehiculată de patru ori în acest an și de fiecare dată a fost infirmată de PDM”, s-a arătat deranjat Plahotniuc.

Școli cu filiale

După un moratoriu anunțat de PD în privința optimizării școlilor, ministra educației Monica Babuc a declarat că ar putea fi chiar redeschise unele școli închise anterior. Totodată, o alternativă propusă de Babuc pentru închiderea școlilor ar putea fi deschiderea filialelor: o soluție în care elevii rămîn în localitatea de baștină, iar profesorii din școala de circumsripție fac naveta spre filiale; și întrucît filialele nu au aparat administrativ, se vor reduce și cheltuielile.

În ajunul anului școlar, ministra Babuc afirmase că există 39 școli ce trebuie închise „cu certitudine” pentru că „nu au perspective de creștere a elevilor”.

Se caută director... și vice

Comisia juridică a Parlamentului a inițiat formal concursul pentru suplinirea funcției de director CNA, care va rămîne vacantă odată cu expirarea mandatului lui Viorel Chetraru la 25 octombrie. Directorul CNA, care trebuie să aibă o reputație ireproșabilă, e numit de Parlament pe un singur mandat de 5 ani.

Între timp, Cristina Țărnă și-a anunțat demisia din postul de vicedirector al Centrului, în semn de protest față de transferarea agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale sub jurisdicția Fiscului, dar și alte reorganizări la CNA: „CNA se va transforma în avocatul businessmenilor și se va ocupa doar de stabilirea contravențiilor de corupție mică și foarte mică. [...] Această viziune de reformă mi-a dat un motiv în plus pentru demisie”.

Zis și făcut

Agenții de patrulare care vor opri nemotivat șoferii în trafic vor fi sancționați, a promis ministrul de interne Alexandru Jizdan, spunînd că „din partea cetățenilor parvin plîngeri”. Ministrul a spus că, atunci cînd s-a înființat Inspectoratul Național de Patrulare, menirea agenților de patrulare a fost să patruleze zonele cu o rată ridicată de criminalitate; însă, treptat, aceștia s-au transformat în inspectori rutieri.

O încercare de răspuns la întrebarea de ce polițiștii se transformă în agenți rutieri o puteți găsi în articolul Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%

Acum se-aude?

După ce săptămîna trecută premierul Pavel Filip s-a plîns de calitatea nesatisfăcătoare a serviciilor de telefonie mobilă și internet, astăzi Guvernul a acceptat cererea de demisie a directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației Grigore Varanița. Premierul a dispus să fie creată o comisie care să investigheze cazurile de conexiune proastă.

Manipulare în presă

Un nou raport de monitorizare al CJI, pentru perioada august-septembrie, arată că tehnici de manipulare informațională au fost constatate preponderent la posturile NTV Moldova și Accent TV și, într-o măsură mai mică, la Publika.md, Prime TV, Canal 2 și Noi.md. Principalele subiecte monitorizate au fost: declararea vicepremierului rus Rogozin persona non grata, disputa dintre Guvern și Președinție privind participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina, protestul anti-guvernare din 17 septembrie și manifestațiile pro-președinte din 24 septembrie.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.