Sună a delapidare

Un raport de audit, prezentat astăzi de Agenția Proprietăți Publice (APP), a scos la iveală „practici vicioase” și „management dezastruos” la compania de stat Moldtelecom.

Potrivit șefului APP Eugen Moraru, fosta conducere a operatorului național a încheiat „contracte vădit păguboase”, cum ar fi contractarea unei companii străine pentru servicii de portare a numerelor . Pentru fiecare număr portat Moldtelecom a plătit €171, sau în total 110 milioane lei, „pentru servicii practic inexistente.” Mai mult, fostul director Moldtelecom Dan Mitriuc și-ar fi plătit bonusuri grase umflînd cu mult indicatorii de performanță și ar fi spart peste 400 de mii de lei pe călătorii și cazări de lux în Dubai sau Amsterdam în „scop mai mult turistic decît de serviciu.” Moraru mai povestește și despre practica angajării unor lucrători fictivi, dar cu salarii cît se poate de reale și cu mașini de serviciu. Pe marginea constatărilor a fost dispusă o anchetă de serviciu.

Anterior, premiera Maia Sandu a cerut APP să ancheteze managementul de la companiile Moldtelecom și Metalferos, acuzîndu-le de delapidări de sume enorme, bani care ar fi fost folosiți inclusiv pentru finanțarea unor partide politice.

Pe lîngă bloc

Octavian Țîcu a anunțat că iese din fracțiunea PPDA, dar rămîne deputat independent în blocul ACUM. Totuși, nemulțumirile sale par a fi legate mai mult de acțiunile blocului în genere. Țîcu e indignat de „politizarea care s-a făcut în sistem de triunghi între PSRM, PAS și PPDA” și regretă în special că l-a votat pe socialistul Vladimir Țurcan la Curtea Constituțională. „Am regrete enorme și chiar aș dori să-mi tai o mînă” pentru asta. Țîcu mai afirmă că noul acord cu PSRM e o „eroare politică, care compromite valorile” blocului ACUM și crede că acordul temporar din 8 iunie nu a fost îndeplinit.

Mai mult, Țîcu a anunțat că va candida la primăria capitalei, fără a preciza dacă o va face independent sau din partea unei forțe politice. „Prietenului” Andrei Năstase îi urează succes în activitatea MAI și îl îndeamnă să rămînă acolo.

Colegul de bloc, deputatul PAS Mihai Popșoi l-a îndemnat pe Țîcu să-și depună mandatul de parlamentar dacă este „bărbat adevărat.”

Auto-mobilul infracțiunii

CNA anunță că Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) și procurorii anticorupţie au aplicat în ultimele zile sechestre în valoare de ~364 mln lei în dosarele fraudei bancare. ARBI a ridicat 11 automobile care aparțin companiilor gestionate de unul din beneficiarii fraudei. Este vorba despre mașini de lux, inclusiv blindate, marca Mercedes (GL, Maybach), Bentley și Toyota, pe o parte din ele fiind deja aplicat sechestru.

Între timp, procurorii au solicitat 30 de zile de arest pentru deputata fracțiunii Șor Marina Tauber și arest la domiciliu pentru colega sa, Reghina Apostolova. Demersul va fi examinat de magistrați mîine.

Aici alții pun întrebările

Ex-procurorul general Eduard Harunjen, fostul polițist-șef Gheorghe Cavcaliuc și alți funcționari din structurile de forță au fost chemați pentru audieri în ancheta parlamentară privind presupusa tentativă de puci, organizată de PD în iunie. La ședința anunțată pentru vineri, au mai fost chemați pentru explicații și directorii Moldpres și TRM.

Reducere frățească

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban a confirmat că Moldova va cumpăra gaz rusesc mai ieftin de la 1 octombrie. Reducerea e de $15 pentru un total de $220 mia de metri cubi. În 2020, se așteaptă alte reduceri. Întrebat de Newsmaker cum se face că la bursele internaționale prețul la vedere pentru gaze acum nu depășește $180, în timp ce Ucraina plătește $170 în trimestrul trei al acestui an, Ceban a spus că cel mai mult contează prețul achitat în lunile de iarnă. El a afirmat că în ianuarie 2019, Ucraina a plătit $385 (în realitate $317), în timp ce Moldova – $240. Anterior, președintele Igor Dodon și-a asumat laurii negocierilor prețului la gazele rusești, spunînd că reducerea din octombrie va preveni riscul creșterii tarifului pentru consumatorii finali. Expertul în energetică Sergiu Tofilat a afirmat că prețul oricum trebuia să scadă, reieșind din formula actuală de calcul.

Dacă o imunitate se strică

S-a adeverit că deputatul Vladimir Cebotari este candidatul PDM pentru primăria capitalei. În afară de imunitatea parlamentară, candidații beneficiază de imunitate și în temeiul art. 51 din Codul Electoral, iar faptul că Andrei Năstase, potențialul contracandidat al lui Cebotari, îl vrea încătușat funcționează acum mai degrabă ca un strat adițional de protecție pentru democrat.

Între timp, Năstase a declarat de la Washington că a reușit să pună în mod oficial pe agenda FBI furtul miliardului, laundromatul și alte scheme.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.