Întoarcerea șefei

Silvia Radu s-a răzgîndit și acceptă o funcție în Cabinetul Filip, mai exact pe cea de ministru al sănătății muncii și protecției sociale. Candidatura ei, alături de cea a lui Nicolae Ciubuc - la cîrma ministerului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a fost anunțată de liderul PD Vlad Plahotniuc la briefingul tradițional. Cabinetul Filip le-a mulțumit Svetlanei Cebotari și lui Liviu Volconovici, care pleacă la fostele joburi după ce și-au „făcut conștiincios munca” de miniștri.

Revenind la Radu, aceasta a declarat că propunerea a fost neașteptată, că experiența managerială o va ajuta să reformeze cele două domenii sensibile și că „că va munci pentru Moldova”. Evident, „în calitate de ministru neafiliat”. Președintele Igor Dodon a zis că a fost surprins și că se se va mai gîndi în privința promulgării candidaților, menționînd că are rezerve privind competența lor.

Nu-s sticle, să le returnezi

Comitetului Părintesc de la „Orizont” cere o anchetă pentru a investiga toate circumstanțele cazului din 6 septembrie, privind returnarea forțată a celor șapte profesori. Într-o petiție adresată conducătorilor țării, se enumeră un șir aspecte ale returnării pe care le consideră ilegale, de exemplu violarea dreptului la apărare sau a dreptului de a alege țara de destinație, între multe altele. De asemenea, părinții și profesorii de la „Orizont” cer garanții că astfel de situații nu se vor repeta. Din puțina informație pe care o dețin rudele, se cunoaște că cei șapte se află acum în penitenciare diferite din Turcia și nu toți au avocați. Cel puțin unul dintre ei ar fi suferit o fractură la cot, iar despre condițiile în care sunt deținuți nu se cunoaște mai nimic.

Știu unde-i miliardul

Speakerul Andrian Candu a declarat că autoritățile moldovenești au identificat unde se află 90% din miliardul furat. Vorbind în fața experților americani de la Atlantic Council. „Avem peste 45 de cazuri penale. Peste 55 de indivizi sunt investigați, unii deținuți, alții condamnați”, a precizat demnitarul, adăugînd că acum urmează procesul de recuperare. Întrebat de ce Ilan Șor e la libertate, Candu a afirmat că în Moldova, ca și în Europa, nu poți băga la răcoare un om chair așa, după sentința primei instanțe, altfel riscăm un dosar la CEDO.

Îmi pot permite

Moldovenii își pot permite cheltuieli medii lunare de consum mai mari. În trimestrul doi al anului curent cheltuielile au constituit în medie pe o persoană 2379 lei, fiind în creștere față de aceeași perioadă a anului precedent cu 5,9%. Mai rău e că circa 75% din această sumă sunt cheltuite pe de-ale gurii (45 la sută), pe întreținerea locuinței și pe haine. Pentru cultură, învățămînt, distracții, sănătate, cadouri, călătorii și alte lucruri, revine ce mai rămîne. În ceea ce privește veniturile totale disponibile în gospodării, cîștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venituri – 42,4%, urmate de prestațiile sociale – 23,9%, și remitențe – 16,5%.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.