Guvernul respinge

Guvernul a dat aviz negativ inițiativei unui grup de deputați care doresc introducerea turului doi în circumscripțiile uninominale. S-a invocat o Hotărîre CC din 1998, care spune că doar Parlamentul e în drept să aleagă dacă sistemul e mixt sau altfel. La fel, doar Parlamentul decide dacă e un tur sau două, aceasta fiind o chestiune de oportunitate politică. (Asta înseamnă că Guvernul nu recunoaște deputații ca fiind reprezentanți ai Parlamentului? Sau că, odată hotărîtă în Parlament, o chestiune electorală nu mai poate fi modificată prin inițiative legislative?) S-a mai citat și recomandarea Comisiei de la Veneția potrivit căreia nu se adoptă modificări la legislația electorală cu un an înainte de scrutin. (Cum rămîne cu recomandarea generală că sistemul mixt e „inoportun”?)

Chiar cu aviz negativ, proiectul urmează a fi dezbătut în Parlament. După cum remarcă Europa Liberă, „șansele ca inițiativa să fie votată sunt însă minime au dat de înțeles fără echivoc promotorii sistemului mixt atunci când proiectul a fost înregistrat în parlament”.

Stadionul unit al Americii

Guvernul a aprobat azi desființarea Stadionului Republican pentru a face loc unei noi ambasade SUA. Conform proiectului de lege, Guvernul va semna contractul pentru teren după ce va determina valoarea terenului și va negocia prețul. ZdG amintește că, în 2014, experții imobiliari au estimat terenul-cartier la ~20 milioane de euro. Proiectul a fost expus consultărilor publice timp de tocmai 8 zile de lucru, între 29 mai și 8 iunie.

Spor la toată lumea

Guvernul a aprobat majorarea cu pînă la 50% a salariilor în APL, anunțată de PD pe 10 iulie. Dacă săptămîna trecută era vorba de primari, viceprimari și personalul primăriilor, acum aflăm că e vorba și de președinți și vicepreședinți de raioane, dar și pretori și vicepretori. Cu ocazia anunțării acestor sporuri salariale preelectorale, am scris săptămîna trecută că mai mulți președinți de raion și mai mulți primari etc. înseamnă mai mulți reprezentanți afiliați în teritoriu. Iar asta e un factor în ecuația mixtului. Citiți/vedeți și un articol/clip mai vechi, „Aflarea în treabă a administrațiilor raionale”.

Tot azi, 27 de președinți de raion și 713 primari au semnat scrisori în care se arată mîhniți și dezamăgiți de Rezoluția PE, îndemnîndu-i pe europeni să nu asculte de opoziție și să aprecieze în schimb „dragostea de țară și patriotismul liderilor politici”.

Curtea serală de justiție

Ieri seara CSJ a restituit cererea lui Andrei Năstase de revizuire a deciziei privind alegerile. Curtea Supremă a motivat că nu-și poate revizui propria decizie, sugerînd lui Năstase să-și caute dreptatea la Curtea de Apel Chișinău, instanță ierarhic inferioară. „În opinia noastră este o absurditate imensă, dar ne vor conforma indicațiilor dispuse”, a comentat Dumitru Pavel, reprezentatul legal al lui Năstase. Liderul PDA a decis să ceară revizuirea deciziei irevocabile de invalidare a alegerilor după ce a ieșit la iveală un viciu de procedură: la o etapă a procesului se ceruse recuzarea completului de judecători de la CSJ, iar acea cerere a fost examinată și respinsă de o magistrată care își dăduse deja demisia în legătură cu depășirea vîrstei-limită de 65 de ani. Demisia Iulianei Oprea a fost acceptată de Parlament chiar a doua zi după depunerea cererii de revizuire.

Arena de la gura copiilor

CPR Moldova a întrebat de la Delegația UE dacă-i adevărată afirmația guvernului democrat că prima tranșă a asistenței macrofinanciare, care nu mai vine după scandalul cu invalidarea alegerilor, ar fi fost destinată anume alimentării copiilor și salariilor în educație. „Finanțarea programelor AMF nu este alocată unor programe sau proiecte de cheltuieli specific(e).”, a răspuns Delegația. Cu alte cuvinte, Guvernul putea folosi banii în orice domeniu care ar stabiliza situația macroeconomică, iar invocarea argumentului cu copiii flămînzi și învățătorii săraci, după ce s-a aflat că banii nu mai vin, miroase urît. „Dacă totuși, acești bani nu mai vin, guvernul este pus în situația să reducă unele cheltuieli pe proiecte grandioase, fezabilitatea cărora nu a fost demonstrată, cum ar fi Arena Chișinău. Banii economisiți ar putea face o diferență enormă în grădinițe și școli”.

Între timp, Guvernul anunță azi că, din 1 septembrie, rația zilnică pentru alimentația elevilor va fi majorate cu 2 lei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.