Prea buni

ZdG publică un material video cu 7 din cei 11 candidați pentru fotoliul de primar al capitalei, în care îi roagă să numească trei calități și trei defecte ale lor. Unii concurenți consideră că defectele lor sunt, de fapt, aceleași calități, doar că în exces: „prea onest”, „prea încrezător”, „prea bun cu oamenii” etc.

Chiar dacă știm că nu îi merităm, vă îndemnăm, dragi chișinăuieni și bălțeni, să ieșiți duminica asta și să votați totuși pe cineva.

Scurgere din borsetă

JurnalTV publică o înregistrare din 2016 în care un bărbat identificat ca Constantin Botnari, secretar general PDM, vorbește despre culisele prezidențialelor din acel an. „Dodon nu e concurentul nostru. El nu ne ia nouă niciun vot. Noi acum îi dăm că suntem nevoiți, dar în doi ani de zile noi îi luăm totul”, se spune în înregistrare.

Tot azi, în spațiul public apare o interceptare în care liderul PDA Andrei Năstase vorbește la telefon cu mama.

„Participanți și cetățeni”

Sîmbătă va avea loc tradiționalul Marș al Solidarității în susținerea comunității LGBT, care, tradițional, se lasă cu contramanifestații din partea unor reprezentanți ai bisericii și ultrașilor. Poliția vine cu un apel către „participanții la marș, dar și cetățeni” să se abțină de la acțiuni care pot pune în pericol atît viața și sănătatea participanților la marș, cît și a polițiștilor care se află la datorie.

Cu universitatea terminată

În ultimul deceniu, numărul studenților în Moldova a scăzut cu cel puțin 40%, iar dacă ritmurile se păstrează, către 2020 numărul lor va mai scădea cu încă 25%, pînă la 55 de mii sau mai puțin, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale. Către 2020, vor fi 1700 de studenți în medie pentru fiecare instituție de învățămînt superior, ceea ce înseamnă că unele vor trebui să se închidă. Nici în prezent calitatea absolvenților nu corespunde cerințelor de pe piață: aproximativ jumătate din companiile din Moldova se confruntă cu probleme sistematice în identificarea angajaților cu studii corespunzătoare.

Pod blocat

Reprezentanții Chișinăului au solicitat Tiraspolului să scoată posturile structurilor sale de forță instalate unilateral la podul Gura Bîcului-Bîcioc. Podul renovat recent, cu bani europeni, fusese trîmbițat ca un succes în sensul liberei circulații. Însă liderul Vadim Krasnoselski consideră că acest pod, „prin funcționalitatea sa, nu diferă de podul de la Rîbniţa”. „Acolo este prevăzut același control vamal, de frontieră și de migrație”, a spus el. Krasnoselski a reiterat că nu poate fi vorba de nicio reglementare politică și reintegrare cu Republica Moldova. Ieri a fost anunțată o nouă rundă de negocieri 5+2, care va avea loc la Roma la sfîrșitul lunii.

Moldova împlinită

Fiecare al doilea moldovean adult este supraponderal sau obez, potrivit unui studiu bazat pe date din 2013 (ultimele disponibile). Sunt afectați mai mult orășenii decît cei de la sat și femeile mai mult decît bărbații. Cauza obezității, spun medicii, este consumul scăzut de fructe şi legume: două treimi dintre moldoveni consumă mai puțin decît cele cinci fructe și legume recomandate pe zi. Modul sedentar de viață este caracteristic pentru aproape 60 la sută din populația cu vîrsta de 15 ani și peste. A treia sîmbătă a lunii mai este marcată Ziua Europeană de prevenire a obezității.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.