Trîmbița Nistrului

Am scris astăzi, pe sic!, despre excluderea lui Ilia Trombițki din Comisia mixtă moldo-ucraineană privind Nistrul. În pofida experienței sale de 20 de ani în care a apărat și a promovat dezvoltarea durabilă a rîului Nistru, directorul Eco-Tiras a fost exclus fiindcă e incomod politic actualei guvernări. Între timp, Ucraina se pregătește de construcția unor noi hidrocentrale care ar putea lăsa Moldova fără apă, iar premierul Pavel Filip ne promite că totul va fi bine.

Drumurile lui Plahotniuc

A început procedura de licitații pentru proiectul „Drumuri bune”, anunțat de șeful democrat Vlad Plahotniuc. Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat primele patru licitații raionale - Briceni, Dondușeni, Drochia, Basarabeasca. PDM a promis că, în cadrul proiectului, vor fi reparate 1200 km de drumuri. Mold-Street a analizat proiectul și a descoperit că banii nu vor fi distribuiți proporțional (cu lungimea drumurilor sau numărul populației), iar unele raioane precum Nisporeni, baștina lui Plahotniuc, vor fi avantajate.

Lukașenko cel glumeț

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a venit astăzi la Chișinău. Deși a fost invitat în Moldova de Igor Dodon, Lukașenko a fost întîmpinat la aeroport de ministrul economiei Chiril Gaburici. După întîlnirea cu Dodon, liderul belarus a spus, în glumă că „Moldova e o democrație, nu o dictatură ca Belarusul”, iar omologul său moldovean a răspuns că și-ar dori așa o dictatură și aici. Cei doi președinți au anunțat că vor merge mîine să semene porumb împreună.

Arena contestată

Un grup de ONG-uri au cerut azi Guvernului să-și anuleze hotărîrea privind construcția Arenei de la Stăuceni și să reinițieze proiectul în mod legal. ONG-urile spun că proiectul a fost promovat în grabă, fără transparență și cu încălcarea procedurilor legale. Printre semnatari se numără CPR Moldova, IPP, Watchdog.md, Transparency International Moldova și alții. Între timp, Ziarul de Gardă a obținut un răspuns de la Ministerul Finanțelor, care confirmă că cele 200 de milioane de lei pentru Arenă au fost redirecționate din programul pentru drumuri finanțat de donatorii externi.

Șefa semnăturilor

Primărița interimară Silvia Radu a anunțat că a adunat 10,000 de semnături pentru a se înscrie drept candidat independent pentru Primăria Chișinăului. Radu a reușit să adune semnăturile în doar o săptămînă. Mai mulți candidați din opoziție o acuză că e candidata PDM-ului, iar democrații înșiși nu au exclus că o vor susține pe Radu la alegeri.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.