Roze pentru președinte

Într-un comunicat scurt, conducerea PDM a negat faptul că ar negocia formalizarea coaliției cu PSRM, fără a explica însă care a fost scopul întîlnirii de luni seara. „Partidul Democrat nu poartă actualmente discuții pentru crearea unor alianțe.” Un comunicat al Parlamentului spunea anterior că întrevederea n-a avut drept scop decît alinierea agendei guvernamentale cu planurile celor două partide, nimic mai mult.

Și socialistul Vlad Batrîncea a insistat că discuțiile de luni seara nu pot fi numite negocieri în vederea unei coaliții, dar nu a exclus că asemenea discuții sunt posibile pe viitor, iar PDM să primească posturi de miniștri în Guvern. Democratul Dumitru Diacov a admis că luni s-a discutat despre posibilitatea schimbării unor miniștri, repetînd mantra că asta încă nu înseamnă coaliție.

Pe de altă parte, deputații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu – care au fost excluși sîmbăta trecută din conducerea partidului – au criticat întîlnirea cu PSRM ca fiind netransparentă și nediscutată cu restul partidului. Mai mult, cei doi spun că actuala conducere a PDM a profitat de un eveniment în teritoriu, cînd mai mulți membri erau plecați din capitală, pentru a organiza întîlnirea secretă. Președintele PDM Pavel Filip i-a somat pe cei doi să nu spele rufele în public. „Nu înțeleg de ce atîta zarvă. [...] Practic săptămînal ne întîlnim la Parlament, într-un format sau altul, pentru a discuta despre proiectele care urmează să fie aprobate în Parlament.”

Deputatul PDA Alexandru Slusari spune că despre scindările din interiorul fostului partid de guvernămînt se știe demult. Potrivit lui, există cel puțin trei grupări: 1. anturajul lui Plahotniuc, ostil lui Filip și care este anti-Dodon; 2. gruparea loială lui Dodon, în frunte cu Nichiforiuc și Andronache; și 3. gruparea lui Filip.

Strîmtoarea celor două Declarații

Conducerea PDM are acum în față cel puțin două strîmtori prin care va trebui să navigheze. În ultimele două săptămîni, democrații și blocul ACUM au lucrat la un proiect de Declarație care să reconfirme parcursul european și să-l facă „ireversibil.” Marți, socialiștii au propus și ei o Declarație, dar despre o politică externă „echilibrată” și multivectorială. „PD-ul este o formațiune politică cu propria poziție. Nu ne vom lăsa atrași în aceste jocuri,” a declarat Filip.

Apoi, există moțiunea de cenzură împotriva ministrului de externe Aureliu Ciocoi pentru declarațiile sale controversate despre rolul armatei ruse în conflictul transnistrean. Anterior Candu declara că PDM trebuie să susțină moțiunea. La rîndul său, Filip a zis că, da, declarația lui Ciocoi l-a revoltat, dar deciziile nu trebuie luate la supărare. Filip a anunțat că ministrul este așteptat miercuri la ședința fracțiunii PDM pentru lămuriri.

Scăzătorul facturilor

Președintele Igor Dodon a amenințat conducerea Termoelectrica cu demiterea dacă facturile pentru căldură în februarie nu vor scădea. El s-a arătat indignat că în ianuarie locuitorii capitalei au trebuit să plătească mai mult pentru căldură, în pofida unei ierni calde. Drept răspuns, Termoelectrica afirmă că în ianuarie 2020 consumul a fost de fapt cu 12% mai mic decît în ianuarie 2019, doar că anul ăsta perioada de facturare a fost mai mare decît o lună calendaristică. În februarie, facturile vor fi cu 25-30% mai mici, dar nu pentru că așa a zis președintele, ci pentru că perioada de facturare va fi de 27 de zile, iar consumul și mai mic.

Ac de cojoc pentru oala sindicală

Săptămîna trecută Parlamentul a constituit o comisie de anchetă care să investigheze risipirea patrimonului sindical moștenit de pe timpurile sovietice. Însă conducerea Confederației Sindicatelor (CNSM) n-are de gînd să se prezinte la audieri. Potrivit CNSM, legislativul n-are împuterniciri să întrebe sindicatele, care-s un fel de organizații neguvernamentale, ce fierbe în oala lor.

Șeful comisiei, deputatul Lilian Carp, a spus că există și alte modalități de a afla adevărul despre cum s-a înstrăinat patrimoniul sindical. „Ei gestionează anumite bunuri care au aparținut oamenilor care au plătit aceste cotizații. [...] Noi avem întrebări cum au fost vîndute unele bunuri, cum au ajuns să fie gajate la bănci de anumite întreprinderi care au fost implicate și în jaful bancar. Asta vrem să clarificăm și oamenii trebuie să știe.”

Milioane pentru Gemeni

CEDO a obligat guvernul moldovean să despăgubească foștii acționari ai magazinului Gemenii cu €1,5 mln pentru venituri ratate și, fie să le restituie o parte din complex, fie să le mai plătească încă €2,1 mln. În 2004, niște acționari au declarat procedură de insolvabilitate și intenționau să partajeze averea. Însă ulterior, au intervenit persoane terțe care au „convins” instanța să revizuiască dosarul, iar drept urmare acționarii și-au pierdut proprietatea. „Interesant în acest dosar este că statul trebuie să plătească milioane de euro pentru litigiile dintre privați. El nu ar fi plătit nimic dacă judecătorii nu ar fi dat-o cu oiștea în gard,” a comentat Veaceslav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice. Premierul Ion Chicu a reacționat spunînd că va cere Procuraturii să cerceteze judecătorii care au emis „decizii criminale.”

Altele, într-o frază

◾ Președintele Dodon a împlinit marți 45 de ani, primind felicitări de la mai mulți lideri de stat, inclusiv ai Rusiei, Kazahstanului și Chinei.

◾ PAS și PDA cer anularea concursului prin care Violina Șpac a fost desemnată candidatul cîștigăor la funcția de director ANRE, afirmînd că punctajul s-a calculat în secret.

◾ Parlamentul refuză să prelungească mandatul comisiei de anchetă privind „puciul anticonstituțional” din iunie 2019, iar deputatul PDA Dinu Plîngău le solicită membrilor să se întrunească de urgență ca barem să prezinte un raport.

◾ Familia procurorului Morari justifică diferența dintre veniturile oficiale și sumele investite în afacerea de familie prin faptul că s-au contractat mai multe împrumuturi de la persoane fizice.

◾ Consiliul Audiovizualului (CA) a confirmat că Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iuri Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar majoritar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV.

◾ CA a acordat licență primului post de televiziune creștin-ortodox, Nika TV; postul are blagoslovirea Mitropoliei Moldovei și promite să nu facă politică.

◾ Se propune modificarea legislației pentru ca funcționarii să nu poată accepta cadouri mai scumpe de 1000 de lei într-un an; în schimb, poți să nu declari cadourile dacă acestea-s perisabile (caviar, de exemplu).

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.