Securitate socialistă

Președintele Igor Dodon a amenințat că va schimba componența Consiliului Suprem de Securitate dacă guvernul și parlamentul vor continua să boicoteze ședințele CSS. Dodon spune că premierul, speakerul, ministrul apărării, procurorul general și CNA nu se prezintă la ședințe. Din acest motiv, Dodon vrea să modifice componența CSS astfel încît Consiliul să aibă cvorum chiar și fără acești demnitari.

Fenosa la mezat

Gas Natural Fenosa ar putea să-și vîndă activele din Moldova la un preț de jumătate de miliard de dolari. Printre potențialii cumpărători se numără un miliardar ceh și niște afaceriști moldoveni. Unele surse spun că activele deja au fost vîndute. Fenosa a avut mai multe conflicte cu ANRE și e nemulțumită de schimbările legislative din Moldova.

Judecătorul lui Șor

După cîteva luni de „traducere”, dosarul lui Ilan Șor a ajuns la Curtea de Apel. Judecătorul care va examina cazul este Xenofon Ulianovschi, tatăl actualului ministru de externe și fratele unui avocat care îl apără pe Chiril Lucinschi și cîțiva judecători din dosarul „spălătoriei rusești”. Judecătorul a fost implicat anterior în cîteva procese disciplinare și a încercat să devină avocat, dar nu a putut obține licența.

Transnistria europeană

Exporturile din regiunea transnistreană în UE au crescut cu 47% anul trecut. Astfel, 37% din totalul exporturilor din stînga Nistrului au mers în UE, mai mult decît cele care au mers în CSI (fără Moldova) - 31%. Doar 10% din exporturile transnistrene oficiale au ajuns în Rusia.

Ieșire din CSI

Liberalii au înregistrat un proiect de lege privind ieșirea Moldovei din CSI. Ei spun că Rusia a încălcat deja în mod repetat acordul de constituire a CSI, spre exemplu prin intervenția militară în Transnistria. Deputații PL mai spun că Moldova nu a primit niciun beneficiu economic de la faptul că e membră CSI, iar aspirația europeană a țării necesită ieșirea din blocul post-sovietic. Președintele Dodon afirmă că asta ar putea afecta moldovenii care lucrează sau trăiesc în Rusia și crede că inițiativa nu va acumula suficiente voturi în Parlament.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.