Pentru că de ce nu

Începînd cu mai-iunie, Aeroportul Mărculești va opera zboruri internaționale de pasageri și mărfuri, iar modernizarea acestuia se va face din banii contribuabililor, a anunțat președintele Igor Dodon. „Va fi un aeroport de stat. Vom deschide acest aeroport fără investiții private.” Totodată, președintele a adăugat că mizează în continuare pe investiții private pentru dezvoltarea aeroportului din Bălți și deschiderea unui aeroport în sudul republicii.

Nebănuitele căi ale gazelor

Gaz va fi, iar Republica Moldova dispune de soluții alternative, ne asigură șeful Moldovagaz Vadim Ceban. Acesta spune că Moldova deja a semnat niște acorduri de interconectare cu Bulgaria, Ucraina și România, iar lipsa unui acord dintre Naftogaz și Gazprom nu prezintă un pericol. Ceban a mai adăugat că săptămîna viitoare va fi semnată și prelungirea contractului cu Gazprom, care va rămîne furnizorul principal pentru cel puțin încă 3 ani. Tot în viitorul apropiat, urmează a fi semnat și un acord tehnic cu Ucraina. Contractul de tranzit al gazelor între Ucraina și Rusia expiră la 31 decembrie, iar părțile încă nu au ajuns la un acord.

Aaaaffftamabili!

Guvernul va extinde programul „Prima Casă” și va reintroduce tichetele de masă, a promis premierul Chicu în cadrul forumului economic „Pro-Business”. Conform spuselor, programul „Prima Casă” va fi „replicat și pentru procurarea de automobile”, iar tichetele vor reveni din 1 ianuarie 2020. În cadrul aceleiași discuții, premierul a promis instituirea oficiului ombudsmanului antreprenorilor și „largi competențe de protecție a drepturilor oamenilor de afaceri”.

Să decidă poporul!

Congresul republican al PSRM a decis: Președintele trebuie să fie ales de cetățeni, iar orice propunere de modificare a Consituției va fi respinsă de partid. Președintele Igor Dodon, liderul de facto al socialiștilor, declară că partidul său mereu a militat și va continua să militeze pentru un președinte ales de popor. În cadrul aceluiași congres, Igor Dodon a precizat că va face „tot posibilul” ca în 2020 să nu aibă loc alegeri parlamentare anticipate. Socialistul-șef a mai adăugat că încă nu știe dacă va candida pentru un al doilea mandat, iar o asemenea decizie urmează să fie asumată vara împreună cu colegii săi de partid.

Opinia nu-i împotrivă

Potrivit unui sondaj IMAS, 45% din moldoveni sunt pentru formalizarea coaliției PSRM-PDM. Dacă duminica viitoare ar avea loc anticipate, în Parlament ar accede PSRM (32,1%), PAS (22,7%) și PDM (11,3%). Potrivit aceluiași sondaj, 40% din respondenți cred că Guvernul Chicu va face o treabă mai bună decît Guvernul Sandu, iar 48% consideră că demiterea ultimului prin moțiune de cenzură a fost un act corect, față de 41% care cred că a fost un act incorect. 58% din respondenți ar vota pentru aderarea la UE, 50% – pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică. 34% ar susține unirea cu România, iar 22% – aderarea la NATO.

Complexe de adolescent

Vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, se declară nemulțumit de întrevederea de luni cu pretinsul ministru de externe din regiunea transnistreană, Vitali Ignatiev. După spusele ministrului de externe, oficialul separatist ar avea „complexe și frustrări de adolescent”, iar întîlnirea de ieri a fost nimic altceva decît o demonstrație de aroganță și cinism din partea acestuia. Cu toate acestea, Flenchea speră că Ignatiev va „crește” pînă la nivelul așteptărilor locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, altminteri va fi nevoie de un nou partener pentru un „dialog matur”.

Taxe virtuale

Hotărîrea guvernului cu privire la înregistrarea furnizorilor de servicii digitale în calitate de plătitori de taxe va intra în vigoare de la 1 aprilie 2020, adică cu 3 luni mai tîrziu decît era stabilit inițial. Proiectul de lege a fost aprobat la sfîrșitul lui noiembrie anul curent și prevede ca prestatorii de e-servicii să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat și să declare veniturile obținute de la utilizatorii locali. Conform estimărilor Ministerului Finanțelor, o asemenea schimbare ar crește veniturile bugetare cu circa 100 de milioane de lei. Proiectul a fost propus în legislativ însă a fost criticat de reprezentanții PDM și ACUM pe motiv că statul încă nu dispune de mecanismele necesare pentru implementarea acestei decizii.

indezirAZIL

În 2018, 599 de persoane au fost recunoscute drept indezirabile de către autoritățile moldovenești, se arată într-un studiu privind respectarea drepturilor străinilor și solicitanților de azil din Republica Moldova. Această este o cifră de 6 ori mai mare decît în 2017 și este un record pentru ultimii nouă ani. Oleg Palii, președintele Centrului de Drept al Avocaților, menționează că au existat cazuri în care decizia de a declara persoanele „indezirabile” se lua în timpul examinărilor cererilor de azil sau imediat după ce acestea li se refuzau solicitanților, fără a li se oferi posibilitatea de a o contesta, așa cum prevede legislația. În unele situații, persoanele obțineau acest statut pentru a se ascunde extrădarea sau „transferul ilegal de persoane”, a mai adăugat Palii. Cel mai cunoscut este cazul profesorilor turci expulzați în septembrie anul trecut.

Abrogarea aprobării

Guvernul Chicu a abrogat hotărîrea executivului precedent prin care urma să se interzică companiilor private să păzească instituțiile de stat. În septembrie, Maia Sandu motiva decizia ca o măsură necesară pentru „dezmembrarea unei scheme de corupție a regimului oligarhic”, făcînd aluzie la contractele încheiate între instituțiile de stat și firmele de pază ale fostului lider pedist și ale acoliților săi. Potrivit noii hotărîri, retragerea proiectului de lege este motivată de „obiecțiile formulate de mediul privat asupra cărora nu s-a ajuns la un consens”. De asemenea, Ion Chicu a declarat că vechiul proiect nu corespunde „politicilor promovate de actualul guvern privind liberalizarea activităților economice”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.