Schematic despre schemă

Comisia Slusari și-a prezentat azi raportul final în plenul Parlamentului. Foarte pe scurt, schema arată cam așa: viitorii beneficiari au început încă din 2011 să-și consolideze pachetele de acțiuni – pentru ca eventual să obțină controlul în BEM, BS și UB, în timp ce băncile împărțeau cu nemiluita credite neperformante, sub privirile impasibile ale BNM și altor autorități. Cînd, în toamna lui 2014, „jaful secolului” a fost în sfîrșit „descoperit”, celor trei bănci devalizate li s-au oferit garanții de stat. BNM a „uitat” să instituie imediat supraveghere specială și creditele de urgență s-au evaporat și ele. De fapt, în acele cîteva zile, s-au sustras cei mai mulți bani. Economia națională a primit o lovitură puternică în consecință.

Comisia consideră că schema a fost coordonată cu politicieni și demnitari, iar principalii beneficiari au fost grupările Plahotniuc, Șor și Filat. O mare parte a companiilor implicate în fraudă au donat pentru partide politice. Acum, că ancheta parlamentară e finalizată, Parlamentul solicită Guvernului și BNM să desecretizeze toate materialele legate de frauda bancară și să inițieze discuții cu zonele offshore privind schimbul de informații fiscale. De la procurori, Parlamentul vrea o intensificare a colaborării cu serviciile străine pentru a recupera banii, dar și o anchetă separată care să răspundă la întrebarea de ce investigația fraudei a stagnat în ultimii 5 ani.

Deputata Marina Tauber (ieșită între timp din arest la domiciliul și plasată sub control judiciar) a declarat că va lupta toată viața, dacă va trebui, ca să demonstreze că soții Greceanîi au fost implicați direct în fraudă. Ea a mai cerut prelungirea anchetei parlamentare pentru a demonstra nevinovăția lui Șor.

Deputații PD au părăsit sala, în semn de protest față de faptul că nu fuseseră incluși în comisia de anchetă. Sergiu Sîrbu a declarat că raportul „falsifică realitatea”, ancheta avînd drept scop predeterminat de a-i scoate basma curată pe Platon și Filat.

Candu vs Sandu

PDM a ales să inițieze azi o moțiune de cenzură împotriva Guvernlui Sandu, pe care-l acuză că n-a făcut nimic, în special în domenile social și economic. În 4 luni, cabinetul a trimis legislativului doar 15 proiecte de legi, „o bătaie de joc”, potrivit deputatului Andrian Candu. „Nicio inițiativă legislativă nu a fost făcută în domeniul social, pentru oameni, sau în domeniul economic, pentru țară.” În schimb, guvernul actual a anulat sau suspendat „toate inițiativele bune” ale guvernului precedent. Candu a mai declarat că Guvernul Sandu nu face nimic pentru a preveni o eventuală criză energetică și nu s-a îngrijit să îmbunătățească mediul de afaceri sau să atragă vreo investiție.

S de la Solidaritate

Anticipînd moțiunea democraților, Maia Sandu a anunțat ieri la TV că Guvernul va propune pentru 2020 un „buget al solidarității.” Asta vrea să însemne, potrivit prim-ministrei, solidarizarea întregii societății cu persoanele ce au venituri mici. Deși resursele sunt puține, spune Sandu, bugetul va avea mai multe programe sociale destinate acestor categorii. De exemplu, indemnizația pentru căldură va fi majorată de la 350 la 500 de lei, fiind mărit și numărul beneficiarilor. La fel, pensionarii cu venit sub 1500 de lei, care sunt ~400 de mii la număr, ar putea primi compensații pentru curent. Sandu mai promite mici creșteri salariale pentru pedagogi și alți bugetari. Autoritățile locale ar putea păstra cote mai mari din impozitele pe venit colectate pentru dezvoltarea proprie.

Vrem să știm

Revenind la Parlament. O altă comisie specială, cea privind presupusul puci din iunie, a obținut un răgaz de 60 de zile pentru a-și finaliza ancheta. Membrii comisiei spun că nu au primit încă toate răspunsurile de la instituțiile sesizate și nu au reușit să-i audieze pe toți cei care ar putea explica ce s-a întîmplat în iunie, cînd CC a scos niște decizii controversate ce au dus la o dualitate a puterii. Anterior, deputații democrați au declarat că nu consideră de cuviință să participe la această „vînătoarea de vrăjitoare.” Mihai Popșoi, șeful comisiei, speră că democrații se vor răzgîndi. Totodată, la audieri vor fi invitați foștii membri ai CC.

Sita de la minister

Ministerul Justiției a anunțat azi componența comisiei care va preselecta candidații la funcția de procuror general, înainte ca aceștia să fie propuși Consiliului Suprem al Procurorilor. Din ea vor face parte ministra Olesea Stamate; Raisa Botezatu, fostă președintă interimară a CSJ; James Hamilton, ex-director al parchetului din Irlanda; civilistul Sergiu Băieșu, profesor la USM; expertul Igor Boțan, directorul executiv al ONG-ului ADEPT; și fostul procuror general Dumitru Postovan. Candidații vor mai fi examinați și de psiholoaga Tatiana Buianina, membră a comisiei fără drept de vot.

inchide.md

La București, premierul desemnat Ludovic Orban (PNL) a anunțat că intenționează să desființeze Ministerul Românilor de Pretutindeni, printre altele. Orban a acuzat ministerul că a tocat banii și a fost prea generos cu unele instituții media din afară. În special, politicianul s-a referit la cazul Republicii Moldova, unde banii contribuabilului român au ajuns la televiziunile și site-urile „care îl preamăreau pe dictatorul Plahotniuc și care atacau pe toți proeuropenii.”

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.