Anularea anulării?

La aproape patru luni de la scandaloasa hotărîre Berdilo, Judecătoria Centru a anulat (DOC) azi procesul-verbal care l-a costat pe Andrei Năstase mandatul de primar al Chișinăului. Surprinzător, instanța a stabilit „cu certitudine” că procesul-verbal ce l-a acuzat pe Năstase de agitație electorală în ziua alegerilor a fost întocmit cu încălcări, iar asta duce „inevitabil” la declararea nulității actului. Totodată, instanța a dispus încetarea procesului contravențional împotriva lui Năstase, scutindu-l astfel de amenda de 1200 de lei pentru agitație. În același timp, instanța refuză să analizeze argumentele de fond ale lui Năstase. În traducere din limbaj juridic, instanța vrea să spună: dacă tot am convenit că procesul-verbal a fost întocmit cu încălcări, hai să nu discutăm conținutul acestuia, ok? În orice caz, avocatul lui Năstase crede că hotărîrea de azi, dacă va rămîne în picioare, ar putea duce la rejudecarea cauzei privind mandatul cîștigat în alegeri.

Replicile prietenului Erdoğan

Președintele Igor Dodon i-a conferit președintelui executiv al Turciei Ordinul Republicii, cu formularea „pentru contribuție substanțială la acordarea unui sprijin important” . În schimb, Recep Tayyip Erdoğan i-a promis lui Dodon o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare. Așa cum a primit și România. Unde mai pui că în 2012 pe-atunci-premierul Erdogan deja i-a dăruit o replică Moldovei la solicitarea pe-atunci-premierului Vlad Filat.

Președinții au semnat în vederea instituirii unui Consiliu de cooperare strategică la nivel înalt. Dodon a declarat în special că Turcia trebuie luată ca exemplu de apărare a interesului național. Președintele moldovean apoi a mulțumit Turciei pentru sprijin și în particular pentru cele $80 mln acordate în 24 de ani cu titlu nerambursabil Moldovei, inclusiv pentru proiecte sociale în Găgăuzia. Poporul găgăuz e privit de președintele Dodon drept o punte de legătură cu Turcia și o garanție suplimentară a statalității RM.

Erdoğan a replicat că va ajuta mereu Moldova fără a cere nimic în schimb, așa cum se cade între prieteni. Tot prietenesc a fost sfatul ca Moldova să se ferească de „teroriști”: „[Mișcarea Gülen] este o organizație teroristă care își continuă activitatea în Moldova și încearcă să se înfiltreze în conducerea țării. Prietenul trebuie să-i povestească unui prieten ce a pățit ca să știe cum să se păzească”. Altminteri, președintele turc a evitat întrebările directe despre soarta celor 7 profesori de la Orizont extrădați de facto Turciei pe motive dubioase.

Teachers, not Terrorists

În schimb, societatea civilă a avut grijă să reamintească faptul că îndepărtarea forțată a cetățenilor turci, la începutul lui septembrie, s-a făcut cu încălcarea legii și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului, iar multe îngrijorări și întrebări rămîn fără răspuns. Nu mai puțin de 18 ONG-uri au semnat un apel în care cer, între altele, întoarcerea profesorilor, inițierea unei anchete cu pedepsirea celor responsabili și audieri în parlament.

It’s complicated

Într-o conferință video de ieri, purtătoarea de cuvînt a MAE rus Maria Zaharova a sugerat cel puțin două lucruri: 1. că Moldova e cea care complică relațiile bilaterale și 2. Kremlinul nu ar avea nimic împotrivă dacă Moldova ar dezvolta parteneriate și cu rușii, și cu europenii. Experții IPN amintesc la subiect de embargoul impus de Rusia în 2013, taman cînd Chișinăul se pregătea să semneze acordul de asociere cu UE, dar și interdicțiile ulterioare din 2014. Acum, poziția oficialului rus o evocă pe cea asumată de la o vreme de președintele Dodon, și anume că „cooperarea în contextul mai multor proiecte integraționiste este un mare beneficiu pentru țara noastră”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.