„Sfidare a Constituției”

Curtea Constituțională a hotărît astăzi că există circumstanțe ce justifică suspendarea lui Igor Dodon din funcția de președinte pentru refuzul repetat de a aproba candidatura ministrului apărării propuse de Guvern. Interimatul în asemenea caz ar urma să fie asigurat de președintele Parlamentului sau premier, în această ordine.

CC a constatat în special că „președintele a încercat să-și impună propriul candidat pe care l-a «recomandat» Guvernului pentru a fi înaintat la funcția de ministru al apărării și a provocat deliberat un blocaj instituțional”.

„Respingerea de către președinte a candidaturii propuse de premier la funcția de ministru al apărării reprezintă o obstrucționare deliberată a procesului legal și o sfidare a Constituției”, a argumentat CC.

Totodată, din hotărîre rezultă că suspendarea prin Parlament e o procedură complexă ce nu rezolvă problema „prompt”, așa că Parlamentul poate sesiza Curtea despre „imposibilitatea temporară de exercitare a funcției” de către Igor Dodon, iar Curtea să instituie interimatul funcției.

„Uzurpare”

Igor Dodon a răspuns prin a acuza CC de „uzurpare a puterii în stat”. „Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar nu poate institui noi norme constituționale. Ceea ce a fost astăzi este instituirea unor noi norme constituționale. Aceste acțiuni nu pot fi numite altfel decît uzurparea puterii în stat. O să răspundeți pentru asta. Vine timpul”, a declarat Igor Dodon, adăugînd că hotărîrea CC nu-l va face să se răzgîndească în privința candidaturii lui Eugen Sturza.

„Ping-pong inexplicabil”

PL a criticat indecizia Consiliului electoral de circumscripție Chișinău, care a evitat ieri să-l înregistreze pe primarul Dorin Chirtoacă în calitate de participant în campania referendumului pentru propria demitere. Asta în condițiile în care inițiatorii referendumului, socialiștii, au fost deja înregistrați.

„Asistăm la un ping-pong inexplicabil”, acuză liberalii: „Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău a evitat să ia o decizie [la] 16 octombrie și a retrimis actele către Comisia Electorală Centrală, care deja și-a expus părerea în acest sens, pasând responsabilitatea de luare a unei decizii către CEC Chișinău”. Motivul invocat de CEC Chișinău a fost regulamentul insuficient de clar.

„Subliniem că Dorin Chirtoacă este parte interesată în acest referendum”, afirmă liberalii, fără a explica însă cum solicitarea statutului de participant într-o cursă electorală se împacă cu intenția anunțată a partidului de a boicota același plebiscit.

„Cea mai mare operațiune antidrog”

Cel puțin 11 persoane au fost reținute astăzi ca urmare a unor raiduri antidrog concertate, 90 la număr, desfășurate pe tot teritoriul republicii. Captura a inclus o varietate de droguri, în special marijuana (cel puțin 9kg în total), dar și arme, muniții și instalații de cultivat „iarbă”. Captura anunțată de heroină a constituit 10 grame.

Cu luntrea în două fonduri

Practica participării la alegerile parlamentare în calitate de candidat independent în circumscripții uninominale și simultan pe liste de partid este una vicioasă, se constată într-o analiză Promo-LEX, pentru că astfel se crează posibilitea utilizării simultane a două fonduri electorale.

Critica educației

Cu „riscul de a o supăra încă o dată pe [ex-ministra educației] Maia Sandu”, președintele PD Vlad Plahotniuc a anunțat astăzi că a cerut membrilor Guvernului să stopeze închiderea școlilor pînă la găsirea unor soluții alternative. Invocînd plîngerile profesorilor, părinților și copiilor, liderul democrat a formulat și alte obiecții față de reforma în educație, care ar fi fost elaborată și implementată cu „abuzuri” și „greșeli”.

Critica reformei în educație, în special în ceea ce privește optimizarea școlilor, a fost unul din punctele majore ale discursului socialiștilor în campania prezidențială din 2016.

Nu ne mai trageți pe dreapta

O altă solicitare vociferată de Vlad Plahotniuc la briefingul săptămînal al partidului e ca Guvernul să ia măsuri împotriva agenților de patrulare care opresc șoferii fără motive. Porivit lui Plahotniuc, sute de polițiști care asigurau ordinea publică s-au recalificat în agenți rutieri în procesul de reformă a poliției. Astfel, potrivit lui, în loc de 300 de agenți rutieri necesari, astăzi sunt peste o mie, iar controalele de rutină au devenit generatoare de corupție și hărțuire a șoferilor.

Belarusskiy naliv

Patru foști și actuali angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și trei oameni de afaceri vor compărea în fața judecății pentru acțiuni care ar fi păgubit statul în proporții deosebit de mari. Angajații ANSA sunt învinuiți că, la începutul lui 2016, au eliberat peste 360 de certificate pentru exportarea a 7200 de tone de mere în Federația Rusă. Însă, agenții economici respectivi au exportat mere din Polonia în Rusia, prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova. În martie 2016, Federația Rusă a pus interdicție exportului de mere din Republica Moldova prin Belarus.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.