Repede și bine

Moldova ar primi cele două tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE pînă la sfîrșitul anului, a anunțat ieri prim-ministra Maia Sandu după întrevederea cu Christian Danielsson, directorul general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de vecinătate. „Acești bani [...] sunt extrem de necesari pentru ca să putem asigura plata salariilor, a pensiilor, pentru ca bugetul să poată fi îndeplinit așa cum a fost planificat,” a declarat Sandu, adăugînd că s-a discutat posibilitatea majorării sprijinului bugetar în următorii ani. UE ar mai putea finanța și „Satul european”, un program de asistență directă pentru comunitățile locale, din care să se repare școli și drumuri.

Danielsson, în vizită la Chișinău, a apreciat primii pași importanți ai guvernului moldovean, inclusiv „depolitizarea instituțiilor, lupta împotriva corupției și reforma justiției.” „Desigur, susținerea noastră nu este necondiționată, este important ca toate aceste măsuri să fie implementate.” Sandu a promis să se „miște foarte repede.”

Mîine, Sandu pleacă în SUA, unde se va întîlni cu secretarul de stat Mike Pompeo.

Repede și prost

PDM anunță că va ataca la CC modificările la Legea Procuraturii, adoptate ieri în ambele lecturi, „în grabă [...], fără consultări publice, fără avizul Comisiei de la Veneția, fără o opinie a Uniunii Europene.” Argumentul e că noul mecanism de selectare a procurorului general (printr-o comisie a MJ) ar fura din competențele pe care Constituția le atribuie Consiliului Superior al Procurorilor, iar asta ar însemna „de fapt supunerea directă a Procuraturii controlului politic.”

Există suspiciuni

Un raport raport preliminar prezentat în Comisia de anchetă privind privatizările constată că există temei pentru rezilierea concesionării Aeroportului. Potrivit avocatului Eduard Digore, unul dintre consultanții care a lucrat la raport, organizarea unui concurs închis, și nu deschis, pentru a selecta concesionarul a pornit întreaga viciere a procedurii. Vedeți alte constatări aici. Comisia a mai examinat și raportul preliminar privind privatizarea Air Moldova. „Concluziile experților sunt că scopul privatizării nu a fost realizat și există suspiciuni rezonabile despre faptul că proprietatea statului a fost delapidată, după care privatizată cu grave încălcări de procedură.” Comisia mai urmează să audieze raportul preliminar privind Gările Auto, după care toate trei vor fi prezentate Parlamentului, în termen de 7-10 zile.

Vecinii din bloc

Deputații Octavian Țîcu, Iurie Reniță (ambii ACUM/PDA) și Lilian Carp (ACUM/PAS) ar putea părăsi blocul, potrivit vicepreședintelui PAS Mihai Popșoi. Acesta spune că blocul va încerca să-i convingă să rămînă, adăugînd însă că în cazul lui Țîcu (care n-a votat ieri pentru modificările la Legea Procuraturii) va fi greu de găsit un compromis. Potrivit lui Popșoi, intenția celor trei n-ar avea legătură cu semnarea noului acord cu PSRM. Anterior, deputatul Țîcu a criticat conducerea blocului că ar fi participat în partajări secrete de funcții împreună cu socialiștii, iar deputatul Carp a fost scandalizat de numirea unor persoane afiliate politic la Curtea Constituțională, în special de alegerea fostului deputat socialist Vladimir Țurcan în fruntea CC.

Tot azi, deputata Arina Spătari a părăsit conducerea PDA, nemulțumită de modul în care partidul a gestionat selectarea candidaților pentru locale și conflictele interne iscate în acest context. De asemenea, Spătari e indignată de promovarea candidaților „din tufișuri”.

Sateliții lui Șor

Șeful Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc, ar fi fost reținut și el în dosarul fraudei bancare. Procurorii au precizat mai tîrziu că Novosadiuc nu a fost reținut, dar supus perchezițiilor. Novosadiuc și soția sa, Rita Țvik, sunt apropiați ai lui Ilan Șor, ultima fiind patroană la Televiziunea Centrală și Orhei TV. Ambii figurează în raportul Kroll.

Tot azi, Procuratura Anticorupție a efectuat 21 de percheziții în cauzele penale în care sunt vizate deputatele Partidului Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova, inclusiv la domiciliile și în birourile lor. Ambele au fost reținute pentru 72 de ore – Tauber și-a petrecut noaptea în izolatorul CNA, în timp ce Apostolova a fost internată la Urgență după ce i s-a făcut rău în timpul audierilor. Deocamdată cele două deputate sunt reținute, nu și plasate în arest preventiv.

Într-o adresare video, Ilan Șor l-a acuzat pe Igor Dodon că i-a luat colegii drept ostateci și, din siguranța refugiului său, îl numește pe președinte laș. „Am depus mărturii în repetate rînduri [...] despre cum toți acești oameni au acționat exclusiv la rugămintea mea. Da, am încercat să salvez banca, am zis-o de nenumărate ori,” a declarat Șor, adăugînd: „după lege, avînd în vedere mărturiile mele, nu aveți dreptul să puneți mîna pe ei.”

Restabilit prietenește

Procurorul general interimar Dumitru Robu l-a restabilit azi pe Viorel Morari în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Morari și-a dat demisia în aprilie 2019 după ce a fost acuzat în presă că s-ar fi legat cu mafia pentru o preluare ilegală de afaceri. Ulterior el a declarat că a fost impus să plece de către fosta conducere PG (Morari chiar a depus mărturii împotriva lui Eduard Harunjen în iulie) și s-a adresat în judecată pentru a fi restabilit. Instanța însă n-a apucat să-și dea verdictul, pentru că restabilirea de azi are loc prin „împăcare amiabilă.”

Bălți, mon amour

Liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi a decis să-și recapete fotoliul de primar de Bălți, anunțîndu-și azi candidatura. „Voi candida la funcția de primar pentru că asta e vrerea bălțenilor. Oamenii m-au rugat să mă întorc și eu m-am întors.” Usatîi, care a obișnuit publicul cu dezvăluiri din surse secrete, promite la Bălți o campanie corectă și curată, „fără murdărie, cum o fac alții.” În 2015, Usatîi a cîștigat Bălțiul detașat în primul tur, cu peste 72%. În octombrie 2016, el fuge de arest și lasă municipiul în grija colegului de partid Nicolai Grigorișin, care e ales primar în cadrul alegerilor noi din mai 2018.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.