Luarea CUC-ului la pontoane

Misiunea OSCE și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu exercițiile militare organizate de către așa-numitele forțe armate transnistrene (FAT) în Zona de Securitate, lîngă Tiraspol, pe 14 septembrie. Exercițiul, care a implicat construirea unui pod de pontoane, nu a fost autorizat de Comisia Unificată de Control (CUC), așa cu principiile stabilite în 2004.

Între timp, cancelarul german Angela Merkel a acuzat Rusia că destabilizează situația din mai multe țări post-sovietice, inclusiv Republica Moldova. Vorbind în fața militarilor germani dislocați în Lituania, ea a menționat că „aproape toate fostele republici sovietice care nu fac parte din NATO și UE se confruntă cu conflicte interne, generate de Rusia”.

Toate-s vechi și nouă toate

Experții IPN comentează noua-veche poziționare a PD drept pro-Moldova: „Confruntarea recentelor declarații cu aserțiunile din anii trecuți arată că, deși liderul PDM, Vlad Plahotniuc, anunță abordări inovatorii, el invocă, de fapt, teze foarte învechite ale formațiunii sale, de pe timpurile lui Dumitru Diacov și lui Marian Lupu. În plus, recurge la împrumuturi din tezele moldoveniste ale PSRM. Dar cel mai curios lucru se produce atunci când, de fapt, anunță punerea batistei pe țambal – propagandiștii PDM au bătut atâta monedă geopolitică pe nicovala integrării europene (cu ciocanul tancurilor rusești!) Acum, ei urmează să se transforme în promotori ai moldovenismului și națiunii civice, potrivit noii-vechi strategii a PDM.

Paguba din hazna

Reforma fiscală adoptată la sfîrșitul lui iulie ar influența negativ încasările în bugetul Chișinăului. O analiză făcută de către Direcția generală finanțe arată că în ultimul trimestru al anului 2018 municipalitatea va rata venituri de 80 de milioane de lei, ca urmare a intrării în vigoare a reformei fiscale la 1 octombrie, iar în 2019 – 400 de milioane de lei. Primarul interimar Ruslan Codreanu a spus că va cere de la guvern compensarea veniturilor ratate pentru a putea face față proiectelor.

Subterana norocoasă

Apropo de proiecte. Doar una din trecerile subterane din capitală va fi reparată în acest an. Asta deși fosta primărița interimară Silvia Radu anunțase că vor fi reparate opt. Suberana norocoasă va fi cea de lîngă Mall și Spitalul nr.1. Din bugetul municipal au fost alocați 9 milioane de lei. Din cele 20 de pasaje subterane din capitală, 12 au „ajuns ca prin minune” în mîini private, spune interimarul Codreanu. „Problema rămîne la balanța cui se va afla la întreținere. Ele pot fi reparate, dar în jumătate de an putem să avem situația de acum”.

Vor educație alternativă

Un grup de juriști ortodocși și părinți au cerut într-o conferință de presă dreptul la educație alternativă pentru elevii nevaccinați. Ei consideră că ordinul care nu-i lasă pe copiii nevaccinați contra rujeolei să meargă la ore aduce o gravă încălcare a dreptului fundamental al copilului de a primi educație. Aceștia au invocat o hotărîre CC din 2013, care spune că, „în cazul nerespectării cerinței vaccinării obligatorii, legislația permite [... ] învățămîntul la domiciliu sau studiul individual”. Prin urmare, grupul solicită asigurarea de către autorități a acestui drept.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.