Odihnă costisitoare

Trei weekend-uri suplimentare la sfîrșitul lunii august pot costa bugetul peste 400 milioane de lei. Estimarea aparține Camerei de Comerț Americană din Moldova. Într-o scrisoare către Cabinetul de Miniștri, AmCham notează că o astfel de vacanță lungă va duce la cheltuieli pentru plăți suplimentare celor care vor lucra în această zi - angajaților serviciilor poștale, companiilor de transport, băncilor etc. În plus, antreprenorii nu au fost informați în prealabil despre această posibilitate. Asta înseamnă că nu vor avea timp să organizeze graficul de muncă al angajaților lor și multe companii vor suferi pierderi însemnate. Toate acestea pot avea un impact negativ asupra fluxului de investiții și pot înstrăina potențialii parteneri.

Drumuri cu variante

Ministrul economiei Chiril Gaburici a recunoscut că nu toate drumurile rurale sunt reparate într-o manieră calitativă. Referindu-se la repararea slabă a unor situri, ministrul a spus că „este imposibil să faci totul fără greșeli”, însă a promis că acestea vor fi rereparate. Drumurile locale au început să fie reparate anul acesta ca parte a programului guvernamental „Drumuri bune”. Aproximativ 1.300 km de drumuri urmează să fie reparate anul acesta, în special în zonele rurale. Drept că o treime din acestea vor fi făcute în „varianta albă”, adică din pietriș și moloz. Autoritățile intenționează să cheltuiască 1,6 miliarde de lei în aceste scopuri, iar guvernul va aloca 1,1 miliarde de lei din bugetul de stat.

Mission Accomplished

Șeful misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, și-a încheiat astăzi mandatul. La ceremonia de rămas bun, el și-a exprimat încrederea că este posibilă soluționarea conflictului transnistrean. Timp de patru ani, a spus el, „încrederea dintre Chișinău și Tiraspol a crescut”. Condițiile importante pentru avansarea reglementării transnistrene, a remarcat el, ar fi construirea unei societăți tolerante incluzive în Moldova, o pace interetnică, o discuție deschisă despre paginile întunecate ale istoriei, cum ar fi Holocaustul, și o funcționare adecvată a autonomiei găgăuze. Diplomatul american Michael Scanlan a condus misiunea OSCE în Moldova din iulie 2014. Succesorul său în acest post nu a fost încă determinat.

Amnistia în vigoare

Controversata lege fiscală cu privire la amnistia capitalului a intrat în vigoare. Deși, inițial, autorii acestei legi că aceasta nu intră în contradicție cu standardele internaționale, ba mai mult, chiar a fost aprobată de Comitetul MONEYVAL(Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a splării banilor și finanțării terorismului), aflăm printr-un comunicat, de la același Comitet că legea nu a fost supusă expertizei. Anterior, și Ambasada SUAs-a arătat profund dezamăgită de noua reformă fiscală. Iar Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova a precizat printr-un comunicatcă „pachetul legislative de modificări bugetar-fiscale nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.