Încă o Prima casă

PD a anunțat la briefingul săptămînal că Guvernul își extinde programul Prima Casă. De această dată, beneficiari vor fi familiile cu copii, iar statul va compensa o parte din creditul luat de la bancă, în funcție de numărul de copii. În cadrul programului Prima Casă 3, familiile cu un copil vor putea beneficia de un suport de 10% din valoarea creditului, iar cele cu doi copii – de 20%. Familiilor cu trei copii, statul le va compensa 50% din valoarea creditului, iar celor cu patru copii – 100%. Dobînzile nu sunt acoperite. Prețul locuinței nu poate depăși un milion de lei. Premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul își permite să extindă programul datorită surplusului de venituri la buget.

Comunicatul stricat

Ambasadorul SUA James Pettit a mers azi la premierul Pavel Filip. Potrivit unui comunicat al Guvernului, s-a discutat un spectru larg de subiecte, în particular în contextul recentei vizite întreprinse de Filip în SUA. Pe scurt, potrivit comunicatului, diplomatul a reiterat sprijinul, iar premierul a mulțumit. Tot azi, Ambasada a dat o postare pe FB, în care autoritățile moldovene sunt îndemnate să „pună capăt justiției selective, să elimine corupția și să sporească transparența în sistemul judiciar pentru a asigura un viitor european luminos”.

Protest ACUM, fără dată exactă

Comitetul Mișcării ACUM anunță un protest în ziua în care legislativul își va ține următoarea ședință plenară, încă neanunțată. Scopul protestului din fața clădirii Parlamentului va fi de a determina deputații să îndeplinească revendicările din rezoluția adoptată în PMAN la 1 iulie, mai exact: validarea mandatului lui Andrei Năstase, pedepsirea judecătorilor responsabili și anularea mixtului. Dacă revendicările vor fi în continuare neglijate, organizatorii promit acțiuni pașnice de nesupunere civică, atît în țară, cît și în diaspora. Acțiunile vor culmina cu o Adunare Generală a Cetățenilor, pe 26 august.

Cedo Rusia 2:0

CEDO a obligat Rusia să despăgubească cinci cetățeni moldoveni cu 90 de mii de euro, după ce aceștia au fost deținuți și maltratați în Transnistria în 2006. E vorba de doi polițiști care au fost arestați de kagebiști în timp ce efectuau o investigație la Tiraspol și alți trei polițiști de la Bender, arestați și ei, după ce au venit să clarifice situația. Reclamanții s-au plîns că securiștii separatiști au încercat să le smulgă declarații precum că ancheta ar fi fost de fapt o tentativă de a răpi politicieni ai regimului de la Tiraspol. CEDO a constatat că autoritățile moldovene au făcut tot ce au putut și a scutit guvernul de condamnare, dînd toată vina în această cauză pe Rusia, ca sprijinitor al regimului separatist.

Într-o altă cauză colectivă, CEDO a condamnat Rusia pentru situația fermierilor din raionul Dubăsari ai căror terenuri au fost sechestrate de regimul de la Tiraspol. Cauza a fost intentată la cererea a peste 1 600 de reclamanți și trei companii agricole din Dubăsari, după ce în 2004 terenurile au fost declarate proprietate a „rmn”, iar fermierii au fost „invitați” să-și ia în arendă propriile loturi. CEDO a obligat Federația Rusă să plătească prejudicii de ~2,5 milioane de euro, plus cheltuieli de judecată. „După 14 ani Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, spune juristul Ion Manole, PromoLex.

Sondaj diferit

Potrivit unui nou sondaj publicat de institutul american IRI, în Parlament ar accede pe liste de partid PSRM cu 32% din voturi, urmat de PAS, cu 15%. PD și PPDA ar acumula cîte 8%. În ce privește candidații din circumscripții, 48% dintre respondenți au declarat că se vor uita mai întîi cine este candidatul și după asta ce partid reprezintă. Miercurea trecută, un sondaj ASDM deschidea ușa parlamentului pentru aceleași patru partide, doar că nițel cu alte scoruri: PSRM – 37,2%, PDA – 11,9%, PDM – 10,1% și PAS – 8,3%.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.