Mitul familiei tradiționale

Într-un proaspăt articol pe Sic!, ne întrebăm despre ce „familii tradiționale” vorbește mereu președintele Igor Dodon și BOM. „E clar că viața familială din vechime nu se potrivește cu idealul promovat de președinte și de mitropolit. [...] Situația din prezent însă nu e mult mai bună. Moldova se află într-un declin demografic profund: natalitatea scade, migrația crește, rata căsătoriilor scade mai mult decît cea a divorțurilor, iar populația îmbătrînește”, scrie în articol. „Însă aceste probleme sunt, firește, mult mai greu de rezolvat. E mai ușor să dai vina pe homosexuali.”

Unde sunt „familiile normale” ale președintelui Dodon?

Gigantul debit gazos

Gazprom a anunțat că mai adaugă pe spinarea companiei MoldovaGaz aproape $476 mln datorie pentru gazul livrat în 2015. Gigantul rus de gaze o face periodic, asta fiind a 13 creanță din ultimii 10 ani pe care o înregistrează, inclusiv din considerente contabile și fiscale. Acum, MoldovaGaz formal îi este datoare Gazpromului circa $5 miliarde. „Din această sumă doar 4-5% sunt restanțe ale Chișinăului. Restul sunt datorii acumulate de regiunea transnistreană, care din anul 2006 nu achită niciun ban pentru metanul livrat de Gazprom. În ultimii ani datoria autoproclamatei rmn este în continuă creștere și a depășit deja șase miliarde de dolari”, scrie Moldstreet. Totodată, experții sugerează că datoria e utilizată de ruși drept o pîrghie de influență.

Credit de urgență

Guvernul va negocia cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în vederea unui credit de 12 milioane de euro pentru reînnoirea parcului de ambulanțe. În prezent, parcul de autosanitare al Centrului de Asistență Urgentă activează cu 295 ambulanțe cu anii de producție 1996-2013, majoritatea avînd uzura de 100%. Statul contribuie și el la acest efort: bugetul 2018 prevede 273 milioane de lei pentru aceste achiziții.

Detalii casnice

Ministrul finanțelor Octavian Armașu a oferit detalii privind programul „Prima Casă 2”, în care statul va subsidia bugetarilor jumătate din creditul pentru prima locuință procurată. Pentru bugetari, valoarea locuinței va fi limitată la 500 mii lei, iar dacă vor părăsi sectorul de stat, subsidierea va fi sistată. Ministrul a estimat că, în cazul unui credit de 500 de mii de lei, cu 10% din sumă achitate inițial, subvenția lunară ar fi de pînă la 750 de lei timp de 25 de ani.

Părtinire electorală

Potrivit celui de-al doilea raport de monitorizare realizat de WatchDog.md, posturile TV precum NTV și cele care fac parte din General Media Group au continuat să facă partizanat politic în preajma alegerilor locale din 20 mai. Astfel, NTV pune într-o lumină favorabilă candidatul socialist Ion Ceban, iar canalele GMG generează noutăți pozitive despre Silvia Radu, asta deși ultimele au depus declarație cu privire la ne-reflectarea campaniei pentru alegerile locale. Experții WatchDog.md au sesizat CCA să sancționeze televiziunile respective.

Secretul independenței

Reprezentanți ai societății civile acuză CEC Chișinău că îngrădește accesul la listele de subscripție depuse de Silvia Radu ca și candidată independentă. Listele au stîrnit interes după ce membrul CEC Sergiu Gurduza a observat că „59 de liste” ar fi semnate de aceeași mînă. Solicitarea de a verifica listele a fost refuzată sub pretextul protecției datelor personale.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.