Trucuri electrice

Secretariatul Comunității Energetice Europene a publicat o notă prin care critică procedura de achiziționare a electricității în Moldova. Potrivit organizației, licitația a fost netransparentă, iar guvernul a favorizat puternic compania de stat Energocom, care a cîștigat concursul. De asemenea, experții europeni spun că negocierile directe între Energocom, MoldGRES și DTEK în afara procedurii oficiale sugerează că a existat o înțelegere de culise între aceste companii.

Televiziuni fără alegeri

Patru dintre televiziunile holdingului PDM au declarat că „nu vor reflecta” campania electorală pentru alegerile locale anticipate din 20 mai. Practic asta înseamnă că Publika, Prime, Canal 2 și Canal 3 nu vor organiza dezbateri electorale, nu vor difuza publicitate electorală și nu vor acord timp de emisie pentru candidați. Aceste canale, cunoscute pentru faptul că avantajează mereu PDM și candidații săi, se vor eschiva practic de la obligația de a reflecta imparțial campania electorală.

Candidat rafinat

Candidatul lui Ilan Șor pentru Primăria Bălți va fi Pavel Verejan, în prezent șeful fracțiunii „Pentru Orhei” din Consiliul Municipal Orhei. Dincolo de promisiunile electorale tradiționale, Șor a spus că, dacă Verejan cîștigă, va construi o rafinărie de petrol la Bălți, iar benzina va fi mai ieftină pentru bălțeni. Anterior, Șor a deschis și o rețea de „magazine sociale”. În pofida promisiunilor, însă, prețurile din aceste magazine sunt mai mari decît la piață.

Bălțiul lor

Partidul Nostru ar putea să piardă majoritatea în Consiliul Municipal Bălți. Din PN au plecat săptămîna trecută patru consilieri și partidul lui Renato Usatîi rămîne cu 18 din 35 de consilieri. Fiindcă patru dintre aceștia nu s-au putut prezenta azi la ședința CMB, consiliul a rămas fără cvorum după ce oponenții PN au părăsit sala. Viceprimărița Elena Grițco spune că plecările din fracțiune au loc din cauza șantajului și presiunilor democraților.

Venituri demne

TV8 a publicat declarațiile de venit ale candidaților înscriși în cursa pentru primăria capitalei. Unii candidați, precum Andrei Năstase sau Vasile Costiuc, spun că nu au primit niciun salariu oficial anul trecut. Tot azi, Ziarul de Gardă a publicat declarațiile de venit ale șefilor poliției. Spre exemplu, Alexandru Pînzari, șeful IGP, a avut un salariu lunar mediu de ~13,000 de lei, în timp ce adjunctul său, Ghenadie Cavcaliuc, a avut aproape 20,000.

Critică eșuată

Parlamentul European a respins proiectul unei rezoluții care critica Moldova și ar fi stipulat în mod expres blocarea asistenței macrofinanciare pentru neîndeplinirea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Proiectul a fost propus de Partidul Popular European, însă nu a cîștigat sprijinul celorlaltor formațiuni din Parlamentul European.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.