Aș vrea într-o seară să ne întîlnim

Luni pe înserat, fruntașii PSRM și PDM s-au întîlnit pentru a discuta, după ușile închise, planuri de viitor „pe termen mediu și lung.”

La ședință a participat și președintele Igor Dodon împreună cu premierul Ion Chicu. Potrivit surselor Agora, asta a fost prima rundă de negocieri pentru oficializarea coaliției. Deputatul Sergiu Sîrbu, care n-a fost invitat, a spus că el și alți colegi au fost surprinși. Chestiunea n-a fost discutată la Consiliul Politic PDM, care s-a întrunit chiar în sîmbăta din ajun pentru a-și alege noii vicepreședinți, iar Biroul Executiv al partidului n-a fost mandatat să negocieze. „Nu toți din partid ar vedea cu ochi buni astfel de discuții,” a spus Sîrbu.

Ce e și mai curios, în weekend, liderul fracțiunii PAS Igor Grosu spunea că blocul ACUM și PDM fac primii pași în vederea unei colaborări strategice în legislativ cu scopul de a păstra cursul pro-european al țării. PAS și PDA înaintaseră o moțiune de cenzură împotriva ministrului de externe Aureliu Ciocoi pentru declarațiile sale privind rolul armatei ruse în conflictul transnistrean, iar o parte din democrați, inclusiv deputatul Candu, erau dispuși să susțină moțiunea.

La ședința de luni cu PSRM, potrivit unui comunicat emis de Parlament, președintele PD Pavel Filip a insistat pe integrare europeană, fără „false dezbateri geopolitice.”

Completați, vă rog

Procuratura Generală cere strămutarea cazului Morari la o altă instanță, afirmînd că „examinarea cauzei a început defectuos.” Avocații lui Viorel Morari au obținut formarea unui complet din trei judecători în loc de unul. Deși legea permite acest lucru pentru cauzele mai complicate, procurorii afirmă că s-au comis mai multe abateri procedurale.

În primul rînd, spun procurorii, completul din trei judecători s-a constituit deja după ce examinarea judiciară începuse cu un magistrat. În al doilea, completul a fost format la ordinul vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, nu a președintelui, cum o cere legea. În al treilea, ceilalți doi judecători ar fi fost numiți după bunul plac al vicepreședintelui instanței, nu stabiliți aleatoriu. Anume ceilalți doi, subliniază procurorii, l-au eliberat pe Morari din arest preventiv, pe cînd magistrata desemnată aleatoriu a avut o opinie separată.

PG mai spune că acest caz scoate la iveală „probleme majore din cadrul sistemului judecătoresc”, legate de faptul că președinții instanțelor ar continua să-și dicteze voința în detrimentul independenței judecătorești. PG promite să abordeze subiectul la prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ай да Чайка

Președintele Dodon a anunțat că „prietenul rus”, omul de afaceri Igor Ceaika, va sponsoriza renovarea Casa-muzeu „Al. Pușkin” din Chișinău, cu echivalentul a 4 mln lei. Potrivit investigațiilor jurnalistice, Ceaika e unul din sponsorii fundației de caritate (politică) „Din Suflet” a primei doamne. Cu această ocazie, deputatul PAS Dumitru Alaiba îi cere Fiscului informații cu privire la sursele de finanțare ale organizațiilor de caritate afiliate politicienilor.

Altele, într-o frază

◾ La Conferința Internațională pentru Securitate de la München din weekend, președintele Dodon a vorbit despre „politica externă echilibrată”, iar în pauze a făcut poze pe coridor cu mai mulți oficiali și șefi de stat, inclusiv președintele francez Macron, invitîndu-i la Chișinău.

◾ Premierul Chicu a anunțat că proiectul de redirecționare parțială a profitului BNM (cam 215-220 mln pentru anul trecut) în contul datoriei „legii miliardului” va fi discutat în Parlament deja miercuri.

◾ Ministrul Nagacevschi a declarat că ex-directorul SIS Botnari ar putea fi obligat prin lege să plătească despăgubiri atît profesorilor turci, cît și statului.

◾ MAI propune spre consultări publice un proiect prin care mașinile parcate neregulamentar vor fi evacuate de o firmă privată aleasă prin concurs public pe un termen de 5 ani.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.