Justiție preferențială

O analiză comparativă a dosarelor lui Vlad Filat, Veaceslav Platon și Ilan Șor, publicată de anticoruptie.md, arată că primarul de Orhei a fost tratat preferențial. Filat și Platon au fost investigați, judecați și condamnați mai repede și mai sever. Șor însă se află încă în libertate, iar dosarul său încă nu a ajuns la Curtea de Apel fiindcă sentința se tot traduce de 6 luni deja. Mai mult, în toate trei dosare sunt numeroase încălcări de procedură. Dacă în cazul lui Șor aceste încălcări sunt în favoarea sa, în cazurile lui Filat și Platon devierile sunt în dezavantajul lor.

Aeroportul cenzurii

Expertul ucrainean Roman Shutov a fost reținut timp de patru ore la aeroportul Chișinău, apoi trimis înapoi în Ucraina. Shutov studiază de mai mulți ani propaganda rusă în Ucraina și venise în Moldova la invitația Ambasadei SUA pentru a ține o prelegere la acest subiect. Cazul e curios mai ales pentru că guvernul de la Chișinău se declară împotriva propagandei ruse și chiar a interzis retransmisia știrilor și programelor analitice rusești în Moldova.

Totodată, ieri a fost oprită la aeroport și trimisă înapoi spre Moscova jurnalista rusă Irada Zeynalova, care venise să-l intervieveze pe președintele Igor Dodon. Mai multe ONG-uri de media și-au exprimat îngrijorarea și cer autorităților să nu limitize circulația jurnaliștilor străini pe teritoriul republicii.

Argonauții lui Plahotniuc

Firma de pază Argus-S a primit jumătate de milion de lei de la stat pentru a asigura securitatea și ordinea publică la Tîrgul de Crăciun organizat de guvern pe strada 31 august. Firma e afiliată lui Vlad Plahotniuc și e administrată de Valentin Zubic, fost ministru de interne comunist, cercetat în dosarul 7 aprilie 2009. Argus-S a cîștigat 11 contracte cu statul în 2017, primind 6,6 milioane de lei.

Tîrgul PDM-PSRM

Două dintre cele mai mari case de vînzări publicitare din țară, Casa Media și Exclusive Sales House, ar fi ajuns la o înțelegere: clienții care își plasează toată reclamă doar prin intermediul lor vor primi reduceri considerabile. Casa Media e controlată de democrați, iar Exclusive Sales House de socialiștii. Informația e negată de cele două firme, dar e confirmată de concurenți și de Asociația agențiilor publicitare.

Lumină în tuneluri

Primăria a publicat lista celor opt treceri subterane care vor fi reabilitate în 2018: patru pe bulevardul Dacia, două pe șoșeaua Hîncești, una pe buldevardul Negruzii și pasajul de la intersecția Ștefan cel Mare - Ciuflea.

America fără vize

Moldova a eliminat vizele pentru 33 de țări, majoritatea din America de Sud și Centrală, inclusiv Argentina, Brazilia și Mexic. Șapte dintre țările vizate anulaseră anterior unilateral vizele pentru Moldova. Ministerul de externe spune că le va solicita și celorlalte state „măsuri de reciprocitate”.

Ambiții transnistrene

Regimul separatist de la Tiraspol și-a trimis în premieră reprezentanți la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Aceștia au declarat că Transnistria e cel mai nou stat european și că trebuie să „divorțeze civilizat” de Moldova. Tiraspolul mai vrea și statut de observator la APCE pentru a-și putea exprima direct poziția în chestiunile legate de reglementarea conflictului transnistrean.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.