Pestetotul

Președintele Igor Dodon a anunțat, după o ședință de planificare cu speakerul Zinaida Greceanîi și primarul capitalei Ion Ceban, că Parlamentul se va întruni joi și vineri pentru a aproba în lectură finală legile bugetare și alte proiecte de legi. „Avem o săptămână încărcată”. Anunțul l-a nemulțumit pe deputatul ACUM/PAS Dumitru Alaiba, care afirmă că președintele încalcă principiul separării puterilor în stat stabilind agenda legislativului: „Face asta din disperarea de a proiecta putere [...] vrea noi toți să credem că e noul atotcoordonator.”

Săptămîna încărcată mai include un forum economic, unde vor fi discutate principalele propuneri din partea guvernului pentru îmbunătățirea climatului economic. De asemenea, președintele a reiterat asigurările că vom avea gaz și a anunțat că va efectua la sfîrșitul săptămînii o nouă vizită la Moscova, unde se va întîlni cu conducerea Gazprom, cu președintele Putin, vicepremierul Kozak și Patriarhul Kiril. La sfîrșitul anului, Dodon planifică să ajungă la Ankara, unde a promis că va aborda subiectul profesorilor de la Orizont.

Speranța în procuratură

Apropo de subiectul profesorilor expulzați și întemnițați în Turcia, deputatul Sergiu Litvinenco i-a scris Procuraturii Generale în încercarea de afla care este soarta dosarului. În special, îl interesează dacă procurorii analizează implicarea lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, avînd în vedere că „ ambii au avut de beneficiat urmare a acestui «serviciu».” Litvinenco mai vrea să știe dacă fostul director al SIS, Vasile Botnari, are vreo calitate procesuală în această cauză. În septembrie, au fost puși sub învinuire un ex-vicedirector SIS și Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil, (aceasta din urmă activează nestingherit în continuare) dar de atunci ancheta se pare că a bătut pasul pe loc.

Un alt deputat ACUM/PAS, Radu Marian, îi solicită Procuraturii Anticorupție să pornească o anchetă în legătură cu declarațiile făcute în detenție de foștii politicieni Vlad Filat și Veaceslav Platon cum că Plahotniuc ar fi plătit 2 mln euro în 2009 ca să poată numi procurorul general (pe atunci Valeriu Zubco).

O cisternă de acuzații

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat la „Politica” Nataliei Morari că a fost „șocat” de „sutele de cazuri” abuzive pe care le-ar fi descoperit pînă acum inspecția pe care a dispus-o la Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit lui, procuraturile specializate sunt conduse de „grupări” care uneori se războiesc între ele. Pe Viorel Morari, procurorul-șef suspendat al PA, Stoianoglo l-a acuzat că i-ar fi deținut ilegal pînă nu demult pe administratorii și proprietarii rețelei Vento, fiindcă aceștia planificau să construiască o benzinărie într-un sat în care familia lui Morari deja avea una. În orice caz, Stoianoglo și-a reiterat promisiunea că procurorii vor lăsa în pace businessul. Aceștia nu se vor mai ocupa din oficiu de evaziuni fiscale și contrabandă, ci vor aștepta cuminți să fie sesizați de Fisc.

Împărțeala locală

Toate raioanele, în afară de Criuleni, și-au ales președinții. PSRM are 20 de președinți de raion și un primar de municipiu (58,3% din total), iar PDM are 11 președinți de raion (30,6%). PDA și PAS au cîte unul, în pofida rezultatelor solide de la locale, iar primul îi poartă pică Guvernului Sandu pentru că nu a amînat cu două săptămîni decizia care a condus la dizolvarea sa. Potrivit lui Alexandru Slusari, vicepreședintele PDA, acest răgaz ar fi permis alegerea președinților din partea blocului ACUM în jumătate de raioane. Igor Grosu, vicepreședintele PAS, e convins că „lucrurile [între PSRM și PDM] erau negociate mult mai înainte,” așa că niciun răgaz nu ar fi schimbat rezultatul final.

O nimica toată

Vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea s-a întîlnit luni cu negociatorul-șef al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, pentru a discuta definitivarea protocolului de la Bratislava. Runda de negocieri în formatul 5+2 din capitala Slovaciei s-a încheiat acum 9 săptămîni, iar 2 săptămîni în urmă, Flenchea spunea că există „un singur punct” din protocol asupra căreia Chișinăul și Tiraspolul nu pot cădea de acord. Același „singur punct” rămîne să fie negociat acum (Flenchea a promis să comunice despre rezultatele negocierilor luni seara sau marți dimineața). Punctul ține de „prioritățile din viitorul apropiat dintre Chișinău și Tiraspol.”

În weekend, ministrul de externe Aureliu Ciocoi spunea într-un interviu pentru Unimedia că diferendul transnistrean poate fi soluționat „rapid [...], dar foarte rapid,” iar ca acest lucru să se întîmple, rămîne – o nimica toată – să se identifice „un consens național.” Potrivit lui Ciocoi, nu mai există niciun conflict, care rămîne să existe doar în capul liderilor de la Tiraspol.

Rotația unirii

PL cheamă toate partidele unioniste să se alăture Mișcării Unioniste pe care a creat-o la ședința consiliului republican al partidului de duminică. Potrivit viziunii liberalilor, partidele vor putea fuziona în cadrul Mișcării sau își vor putea păstra identitatea de partid, importantă e participarea împreună la alegeri. Strategia „niciunui vot pierdut” va fi propusă și altor partide pro-europene care nu sunt neapărat unioniste. Liderul PL Dorin Chirtoacă spune că deocamdată s-au arătat deschise USB, PLDM, PNL și Democrația Acasă. Alte partide, cum ar fi PUN, PPR și Mișcarea Antimafie, ezită din cauza „dosarelor fabricate de regimul PDM” ale lui Chirtoacă, dar liderul liberalilor e optimist. „În următorii 10 ani, să ajungem la 50%-60% din Parlament.” Chirtoacă spune că președinția Mișcării ar putea fi realizată prin rotație.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.