Trădare, dacă o cer interesele partidului

Alaltăieri autoritățile moldovene au fost mustrate în Parlamentul European pentru derapaje democratice, iar azi opoziția extraparlamentară a fost mustrată în Parlamentul moldovean pentru că ar fi luat bani de la cineva care a pus umărul la rezoluția critică. Comisia democraților&socialiștilor i-a acuzat, previzibil, pe Maia Sandu și Andrei Năstase că au mers la un eveniment organizat și plătit de Fundația Open Dialogue, care fundație (cu sedii la Bruxelles și Varșovia) ar fi un agent subversiv al Kremlinului. Comisia intenționa să ceară procurorilor să vadă dacă nu cumva Sandu și Năstase sunt spioni și trădători de țară în acest context. Raportul comisiei va fi tradus și expediat europenilor, să fie mai atenți. PAS a respins acuzațiile ca pe o minciună din același registru ca și cu cei 30 de mii de sirieni. La rîndul ei, co-fondatoarea FOD Ludmila Kozlovska a comentat că acuzațiile parlamentarilor moldoveni contrastează cu eforturile Fundației de a promova sancțiuni personale împotriva demnitarilor ruși pentru violări ale drepturilor omului. În orice caz, Kozlovska nici n-a fost invitată la audieri, deși a fost vizată personal.

Ochelarii premierului

Premierul Pavel Filip a declarat, în legătură cu ultima rezoluție a PE, că nu vede ca instituțiile statului să fie capturate. „Eu vorbesc cu oamenii și nu simt ca oamenii să fie capturați și instituțiile statului la fel”, a argumentat premierul, recunoscînd totuși că în domeniul justiției există „probleme destul de mari”. Totodată, Filip-cetățeanul îl vede pe Ilan Șor la pușcărie, însă Filip-premierul are încredere în instanțele de judecată și în procurori.

Sondaj republican

Potrivit unui sondaj al americanilor de la IRI, socialiștii ar cîștiga 32% din voturile moldovenilor, iar PD, PAS și PDA ar lua cîte 12% fiecare. Relativ aproape de pragul electoral sunt PCRM și Partidul Șor, cu 4% fiecare, pe fundalul unui procentaj de indeciși de 15%.

Banii din drum

Programul „Drumuri bune” a produs scoaterea banilor din Fondul Rutier, drumuri făcute în fugă și necalitativ, dar și alocarea disproporționată în an preelectoral, se arată într-un studiu. De exemplu, în Chișinău, care este principalul oraș în infrastructura economică, nu s-a alocat niciun leu. Cele mai mari sume pe cap de locuitor în cadrul acestui proiect au fost alocate în satele și raioanele unde primarii sunt afiliați partidului de guvernare. Totodată, niciun bănuț nu a mers în bugetele locale, chiar dacă aceste drumuri, conform legii, sunt gestionate de acestea. Nu s-a calculat nici costul de oportunitate a reparării sau construcției drumurilor incluse în program.

Relații hibride

Duminica asta PSRM va organiza un „miting național de protest” pentru a se lansa în alegeri. Zinaida Greceanîi, lidera formală a partidului, a spus că un potențial guvern socialist ar fi un guvern neutru, un guvern al bunelor relații cu toată lumea, inclusiv cu UE, cu care Moldova are un acord de asociere. Experții IPN reamintesc faptul că programul politic al formațiunii pledează expres pentru denunțarea AA și aderarea la Uniunea Vamală. Or pentru o atare schimbare a strategiei ar fi necesar votul congresului național al partidului. „De asemenea, congresul formațiunii ar trebui să se determine și în privința bunelor relații cu Federația Rusă. Dacă deputații PSRM participă la anchetarea parlamentară a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Republicii Moldova, atunci este evident că îl recunoaște”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.