Dezamăgiri venețiene

Ambasadorul UE a declarat că recomandările Comisiei de la Veneția nu au fost respectate într-un mod satisfăcător, care nu ar ridica întrebări. Totodată, Peter Michalko a reafirmat că asistența macro-financiară va fi oferită doar dacă sunt întrunite condițiile în domenii cheie precum reforma electorală sau libertatea mass-media. Declarația diplomatului contrazice afirmațiile mai multor demnitari moldoveni, de la Andrian Candu la Iurie Ciocan, care au susținut că toate recomandările și-au „găsit soluție, într-un fel sau altul”.

Suveranitate sau populism

Sic! a publicat o analiză, alături de un clip animat, în care arată că recomandările Comisiei de la Veneția și condițiile impuse de UE nu sunt o încălcarea a suveranității moldovenești, în pofida acuzațiilor politicienilor. Dimpotrivă, suveranitatea aparține poporului, și nu guvernului, iar asta implică respectarea drepturilor omului și a normelor democratice.

Potrivit articolului, Moldova a ales benevol să fie parte a unor tratate și structuri internaționale (printre care și Comisia de la Veneția), întrucît aceste acorduri și instituții apară drepturile omului și normele democratice, deci apartenența la ele este în interesul poporului și întărește suveranitatea acestuia. Pe de altă parte, anume implementarea unui sistem de vot care nu asigură reprezentarea echilibrată a populației poate fi considerată o încălcare a suveranității poporului. Continuarea analizei și un clip animat la subiect le găsiți aici.

Plahotniuc in rem

În dosarul deschis de Direcția de Investigare a Infracțiunii de Criminalitate Organizate și Terorism (DIICOT) din România care-l vizează și pe Vlad Plahotniuc s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem”. Confirmarea a fost obținută de Unimedia, care a publicat răspunsul DIICOT. Anterior, Jurnal TV a publicat un document care arăta că Vlad Plahotniuc e vizat într-un dosar din România pentru constituirea unui grup infracţional, șantaj, înşelăciune și spălare de bani, inițiat în urma unui denunț al omului de afaceri Veaceslav Platon.

PD a negat acuzațiile și spune că investigația este „in rem”, adică se referă doar la faptă, iar Plahotniuc nu este pus sub învinuire. Tehnic vorbind, democrații au dreptate - „in rem” înseamnă că DIICOT investighează fapta și nu-l vizează direct pe Plahotniuc. Pe de altă parte, urmărirea penală începe adesea „in rem” atunci cînd e cunoscută doar fapta, nu și făptuitorul. Asta nu înseamnă că odată ce făptuitorul e identificat el nu va fi tras la răspundere.

Mai puține discipline

Partidul Acțiune și Solidaritate va strînge semnături pentru reducerea numărului disciplinelor școlare. PAS vrea crearea unei alternative pe baza Liceului Academiei de Științe, unde în 2013 a fost aprobat un model-pilot: elevii studiau 3 discipline obligatorii, 3 la alegere, una opțională și educația fizică. Reprezentanții PAS vor ca și alte licee care își doresc să poată încerca acest model.

Bacul plin

Rata promovării examenului de bacalaureat este în creștere. Potrivit autorităților, dacă acum trei ani doar 7 din 10 candidați luau BAC-ul, în acest an 9 din 10 au trecut examenul. Rata de promovare e ușor mai mare la liceele cu profil umanist (91,99%) decît la cele cu profil real (91,34%). Ministerul Educației a mai anunțat că va aloca 17 milioane de lei pentru cursurile de formare continuă a profesorilor și că va modifica curriculum-ul școlar, care este supraîncărcat în prezent.

Divorț la notar

Moldovenii vor putea merge pentru a divorța la notar, dacă nu au copii minori și nu există vreun litigiu privind partajarea averii. Guvernul a aprobat proiectul Legii privind procedura notarială, care lărgește competențe notarilor. Aceștia vor putea accesa și efectua înscrisuri în registrele publice. Pentru celelalte modificări, proiectul de lege poate fi accesat aici.

Tarife cu datorii

Deputatul socialist Vladimir Golovatiuc a declarat că există un acord cu FMI potrivit căruia în tarifele din sectorul energetic vor fi incluse datoriile istorice. Expertul IDIS Viitorul, Victor Parlicov, a explicat că tarifele la gaz și electricitate nu au fost revizuite în 2015, cînd s-a devalorizat leul, astfel încît furnizorii au acumulat datorii care se vor răsfrînge acum asupra consumatorilor.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.