Părtașul albastru

Blue Air s-a retras din SRL-ul care a privatizat anul trecut Air Moldova. Compania românească și-a cedat recent cota-parte de 49% omului de afaceri leton Dzintars Pomers, care este și administratorul Civil Aviation Group (CVG), firma privatizatoare. Potrivit Comisiei Munteanu, asta a fost intenția de la bun început, unde Blue Air ar fi servit drept paravan pentru a oferi credibilitate beneficiarilor reali în concursul de privatizare. Mold-street scrie că tranzacția a avut loc în septembrie-octombrie, „exact” în perioada în care s-a pus sechestru pe capitalul statutar al Air Moldova și CVG, o măsură anume menită să prevină tranzacții majore. Întrebarea e dacă tranzacția a avut loc fix înainte, sau în pofida sechestrului. În afară de a garanta cu bunul nume, Blue Air a fost și cel care a promis, acum un an, să întoarcă în cîteva luni datoriile uriașe ale Air Moldova. Între timp, potrivit Comisiei Munteanu, Air Moldova supraviețuiește din contul acumulării de noi datorii față de companiile afiliate lui Ilan Șor.

Fără număr

Moldova ar putea primi de la UE între €900 mln și €1 mlrd în următorii 7 ani, parte a unui potențial pachet de €20,5 mlrd pentru țările Parteneriatului Estic, a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care este și președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu RM. Cei mai mulți bani vor fi concentrați în proiecte de interconectare energetică și rutieră a Moldovei cu spațiul european. În ultimii 7 ani, după cum notează TVR Moldova, RM a primit peste €700 mln din partea UE.

Întrebarea vină n-are

Deputatul Sergiu Litvinenco (ACUM/PAS), alături de colegii de bloc Alexandru Slusari și Vasile Bolea, întreabă Curtea Constituțională în baza cărui sistem ar trebui să se desfășoare un eventual scrutin parlamentar anticipat. Nu că blocul s-ar pregăti de anticipate, precizează Litvinenco, dar, mă rog, ar fi bine să știm. Curtea Constituțională, în componența anterioară, a răspuns deja la această întrebare: în baza sistemului mixt, chiar dacă acesta a fost anulat, iar sistemul proporțional ar urma să fie reintrodus odată cu alegerile ordinare din 2023. Însă Litvinenco, jurist de profesie, e de părere că CC a hotărît strîmb, sub influența lui Plahotniuc, lipsind Parlamentul de dreptul de a alege ce sistem să aplice.

Poftim, CECE?

Trei membri ai Consiliului electoral Chișinău (CECE) avertizează despre o posibilă tentativă de invalidare sau falsificare a alegerilor. E vorba despre listele membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare din sectorul Buiucani. Numele incluse pe lista publicată pe site-ul CEC nu corespund cu cele votate și aprobate de CECE. Din acest motiv, apare riscul ca procesele-verbale privind rezultatele alegerilor locale să fie invalidate din cauza unor semnături necorespunzătoare. Pentru a afla dacă e vorba de neatenție sau rea intenție, cei trei membri CECE au sesizat Procuratura Generală și CEC.

O situație grosolană

Octavian Țîcu spune că blocul ACUM și-a amenințat deputații cu excluderea din partid dacă vor semna pentru crearea unei comisii care să-l investigheze pe Igor Dodon pentru trădare de țară. Inițiativa a fost semnată pînă acum de Țîcu, Iurie Reniță și Lilian Carp. Ultimul spune însă că asupra sa nu au fost făcute presiuni. Alexandru Slusari de la PDA și Radu Marian de la PAS l-au acuzat pe Octavian Țîcu că minte pentru a-și face campanie electorală. Între timp, Vladimir Cebotari i-a întins o mînă lui Țîcu, asigurîndu-l că democrații sunt gata să-i sprijine inițiativa.

Transparența cetățeniei

Transparency International Moldova, în cadrul unui studiu internațional despre „vizele de aur”, analizează cazul Moldovei și a programului de cetățenie prin investiții, suspendat temporar de noua guvernare. Ținînd cont de riscurile de securitate și corupție (de exemplu, ca afaceriști dubioși să-și cumpere pașaport moldovenesc pentru a călători prin UE), autorii studiului recomandă anularea programului, investigarea felului în care a fost implementat și înlocuirea lui cu unul de rezidență contra investiții.

De unde-s banii?

CPR Moldova a cerut Parlamentului să solicite Curții Constituționale să-și revizuiască o hotărîre din 2015 care-i scapă basma curată pe funcționarii publici cu averi dubioase. În prezent, aceștia pot fi pedepsiți doar dacă organele de investigație demonstrează proveniența ilegală a bunurilor. CPR însă vrea ca funcționarii cu averi și cheltuieli care le depășesc considerabil veniturile să fie obligați să demonstreze provenința lor legală, iar dacă nu pot - să le fie confiscate averile și să răspundă în fața legii.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.