Test de maturitate

Din competiția între proiectul de integrare europeană ca și stat independent și cel al unionismului pro-european au de cîștigat doar forțele pro-ruse, crede politologul Dionis Cenușa. Acesta analizează într-un articol de opinie pentru IPN demersurile unioniste în contextul eșecurilor guvernelor pro-europene. „Fiecare eșec al guvernărilor pro-europene a avantajat forțele unioniste, dar nu numai. Sporirea unionismului servește ca stimulent pentru partidele pro-ruse, care în mod abil exploatează fobiile geopolitice ale publicului pentru a acumula capital electoral.”

„Unionismul pro-european va avea un rol aparte în campania electorală din 2018, fiind în stare chiar să fracționeze opoziția extra-parlamentară. Mișcarea unionistă însă va testa în viitorii ani maturitatea clasei politice de la Chișinău”, concluzionează Dionis Cenușa.

Listă comună

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că este disponibil să participe la parlamentarele din 2018 pe o listă comună cu Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Formațiunea precizează că mecanismul de formare a listei, care va include „cei mai potriviți și integri candidați”, va fi stabilit mai aproape de scrutin.

Unde-s sancțiunile?

Primarul interimar al capitalei Nistor Grozavu a declarat că nu va exista o inaugurare oficială a bulevardului Ștefan cel Mare, după un proces îndelungat și costisitor de reabilitare a acestuia. Edilul a spus că, după ce toate problemele vor fi rezolvate, actul de primire-predare cu executorul va fi semnat, probabil, peste un an.

sic! a scris anterior că Grozavu a promis sancțiuni dacă proiectul de reabilitare nu va fi finalizat măcar către Ziua Independenței, 27 august. Nicio sancțiune nu a fost anunțată de atunci.

Corturi de campanie

PSRM își inițiază astăzi campania pentru referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă, după ce au fost îndeplinite formalitățile la CEC. În municipiu vor fi instalate corturi de informare, iar echipe de voluntari vor organiza întrevederi cu cetățenii în curțile blocurilor.

Fă-mi un serviciu

Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, creată primăvara aceasta pe lîngă CNA, ar putea fi redenumită în serviciu, devenind o autoritate independentă pe lîngă Fisc. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de către democrații Sergiu Sîrbu și Andrian Candu. Conducerea structurii reorganizate va fi numită de Ministerul Finanțelor. Autorii inițiativei propun ca, pe lîngă reîntoarcerea bunurilor infracționale proprietarului legitim, și statul să poată confisca averi în cazul în care i s-au provocat daune.

Echipament

Poliția a primit azi echipament, tehnică de calcul și automobile în valoare de 30,7 milioane de lei, în cadrul reformei poliției. În cadrul unei ceremonii, au fost înmînate 54 de vehicule pentru toate cele 203 sectoare de poliție, calculatoare și imprimante pentru investigatori și sectoriști, precum și alte bunuri.

Căciula me

Cei 100 de mii de oameni care au sărbătorit Ziua Vinului în acest an în PMAN au consumat în medie jumătate de litru de vin de căciulă, potrivit calculelor prezentate de Oficiului Naţional al Viei și Vinului (paywall). Directorul Oficiului Gheorghe Arpentin spune că, de rînd cu promovarea vinurilor, trebuie promovat și consumul moderat.

Se estimează că 44,5 mii de cetățeni străini au vizitat R. Moldova cu ocazia sărbătorii.

Nicio grabă

Chișinăuienii nu se grăbesc să solicite pornirea căldurii, doar 35 de blocuri în capitală fiind momentan conectate. Potrivit Serviciului Meteorologic de Stat, maximele vor fi în jur de 20 de grade Celsius pe parcursul întregii săptămîni.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.