Procuratura urmașilor noștri

După o dezbatere aprinsă, Parlamentul a votat în primă lectură modificările la Legea Procuraturii în Parlament (avizate în regim de urgență de Guvern vinerea trecută). Fracțiunea Șor și cea a PDM au criticat proiectul. Democratul Vladimir Cebotari a declarat că modificările reprezintă o încercare de a captura „obraznic și deschis” Procuratura și că PD va contesta legea la Curtea Constituțională.

Noile reguli presupun că o comisie formată de MJ va preselecta printr-un concurs public – și cu ajutorul unui psiholog – candidați din care CSP să numească procurorul general. Concursul vechi, anunțat de CSP, va fi declarat nul în momentul în care proiectul va fi votat în lectură finală.

Actualizare: Modificările au fost adoptate în cele din urmă în lectură finală, seara tîrziu. Au fost retrase mai multe amendamente propuse de socialistul Adrian Lebedinschi.

Dezacord pre-acord

Vorbind în plenul Parlamentului, președintele Igor Dodon a criticat activitatea Guvernului. Dodon a sugerat că Guvernul ar fi putut face în cele 100 de zile de la învestire mai multe pentru a ridica nivelul de trai, asta fiind așteptarea cea mai mare a populației. Totodată, el crede că Guvernul a mers „prea departe” cu epurarea instituțiilor, demițînd nu doar șefi, ci şi „mulți profesioniști din categoriile inferioare [...] în mod nejustificat.” Președintele e nemulțumit și de ceea ce crede el că ar fi o lipsă de viziune în domeniul economic, spunînd că e „total neserios” să te bizui pe finanţări externe și să te plîngi pe moştenirea guvernării precedente. Dodon a mai sugerat că membri Cabinetul Sandu au negociat slab cu FMI.

În pofida discursului critic, PSRM, ACUM și PDA au semnat azi-seară un nou acord. Potrivit lui Alexandru Slusari (ACUM/PDA), „nu este un acord politic, ci instituțional” și nu ar conține acorduri sau partajări secrete. Documentul publicat pare într-adevăr a fi mai degrabă un amestec de principii generale, promisiuni de reformă, măsuri concrete și alte mai vagi: de la reforma procuraturii și jurămînt de ne-alianță cu Partidul Șor/PDM în timpul și după alegerile locale pînă la un nou Cod Vamal și noi reforme în educație. Găsiți întregul document aici. Acordul a fost semnat de troika din fruntea țării Dodon-Greceanîi-Sandu și de cîte un reprezentant al fiecărei fracțiuni din coaliție: Mihai Popșoi de la PAS, Ion Ceban de la PSRM și Slusari de la PDA.

Imunitatea slăbită

56 de deputați din majoritatea parlamentară au votat pentru ridicarea imunității deputatelor Partidului Șor Marina Tauber și Reghina Apostolova pentru ca procurorii să poată investiga rolul lor în frauda bancară. Tauber a declarat că asistăm la o răzbunare politică din partea președintelui Dodon, care ar fi controlat Procuratura. Procurorul-șef interimar Dumitru Robu a afirmat că există suficiente probe pentru ca deputatele să fie arestate, percheziționate și investigate. Ambele au și fost reținute la Orhei.

Imunitatea democratului Vladimir Cebotari însă a rămas intactă azi, în pofida așteptărilor. Surse au declarat pentru Newsmaker că Cebotari știe de ceva timp despre faptul că ar urma să fie lipsit de imunitate și reținut zilele astea, dar că a preferat să nu fugă nicăieri. Mai mult, există posibilitatea ca acesta să devină candidatul PDM pentru primăria capitalei. Dacă asta se adeverește, Andrei Năstase, actualul ministru de interne și viitorul candidat ACUM pentru același fotoliu de primar, va fi pus de democrați în situația să explice publicului și monitorilor internaţionali despre cum ancheta pornită la inițiativa sa n-are nicio treabă cu campania.

Dacă voi nu mă vreți

Nat Rothschild nu vede niciun temei legal pentru anularea concesionării Aeroportului Chișinău, pe care insistă autoritățile moldovene. Mai mult, miliardarul intenționează să investească €72 milioane deja anul acesta, apoi încă €83,9 milioane atunci cînd numărul anual de pasageri va atinge cifra de 3,2 milioane (față de 3 mln în prezent).

Pe crucea mea

Între timp, inițiativa lui Năstase de a înălța un crucifix în incinta Ministerului duminica trecută, cu participarea ambilor mitropoliți ortodocși, a provocat indignare și miștouri în rîndurile celor care consideră că biserica și guvernul trebuie să trăiască separat. „Acest crucifix va aduce aminte angajaților din cadrul MAI că oastea e creștină”, a declarat ministrul, făcînd o referinţă la un vers din „Deșteaptă-te, române.” Năstase a mai spus că speră în „cooperarea duhovnicească între cele două mitropolii.”

În oastea partidului, Andrei Năstase pierde un locotenent important. După ce la nici două săptămîni de la învestire, în iunie, vicepreședintele PDA Stanislav Pavlovschi a părăsit fotoliul de ministru al justiției din cauza unor neprecizate „incompatibilități”, azi Pavlovschi și-a anunțat retragerea din partid – și din viața politică în genere – pentru a redeveni avocat. Pavlovschi spune că și-a pus trei sarcini: debarcarea regimului uzurpator, promovarea tinerilor în funcții-cheie și reformarea profundă a sistemului de drept. „Consider că misiunea mea în sfera politicului este îndeplinită.”

Moldova insultată

În Republica Moldova, la fiecare oră, o persoană face accident vascular cerebral, iar în fiecare o oră și jumătate, o persoană moare din această cauză.Numărul moldovenilor care au suferit un accident vascular a crescut de la 21 de mii în 1995, la 78 de mii anul trecut. „Sunt mai multe explicații, în primul rînd că populația îmbătrânește, însă are loc un proces de cumulare a factorilor de risc. [...] Vorbim despre o îmbolnăvire a societății”, a explicat academicianul Stanislav Groppa la un eveniment dedicat acestui subiect. Specialiștii afirmă că circa 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite și că e nevoie de un program național.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.