Craii de Curtea nouă

Socialistul Vladimir Țurcan schimbă fotoliul de deputat pe cel de judecător la Curtea Constituțională, asta după ce deputații și-au dat seama ieri că propusul-surpriză Dumitru Pulbere e neeligibil. Candidatura magistratei Domnica Manole, fostă candidată a blocului ACUM la parlamentarele din februarie, a fost confirmată în cele din urmă. Toți cei șase judecători numiți la Curtea reînnoită și-au depus azi jurămintele în Parlament. Întrebat de problema afilierii politice a unora dintre judecători, socialistul Vlad Batrîncea a răspuns că nu există impedimente procedurale în acest sens și că Parlamentul are încredere în profesionalismul și independența lor.

Recomandări auzite

Igor Dodon a promulgat azi legea privind anularea sistemului mixt. Președintele se pare că a fost convins în cele din urmă de recomandările Comisiei de la Veneția că sistemul e „inoportun” pentru R. Moldova. Sistemul a fost introdus cu aportul socialiștilor, fiind inspirat dintr-un model mai vechi propus de Vlad Plahotniuc în 2013. Înainte de adoptarea mixtului, Igor Dodon invoca argumentul „suveranității”, spunînd că sistemul va fi susținut de socialiști indiferent de ce zice Comisia de la Veneția.

HoReCa vede dublu

Parlamentul a adoptat azi măsurile bugetar-fiscale propuse de Ministerul Finanțelor. Revenirea la cota de 20% TVA pentru sectorul HoReCa a stîrnit cele mai multe discuții. Reprezentații HoReCA au argumentat că măsura ar frîna dezvoltarea sectorului și ar lovi în angajați, între altele. Răspunzînd deputaților, ministra finanțelor Natalia Gavrilița a notat că scopul înjumătățirii TVA a fost de a scoate sectorul din economia tenebră. Însă, potrivit ei, practica a demonstrat că încasările restaurantelor sunt în creștere numai cînd acolo sunt instituite posturi fiscale.

Vedeți aici și alte modificări adoptate.

Candidatul ne-geopolitic

Ion Ceban va fi candidatul PSRM pentru Primăria Chișinău, confirmă Igor Dodon din postura de liderul neformal al partidului. Strategia campaniei rămîne aceeași ca și precendenta – evitarea temelor geopolitice și concentrarea pe cunoașterea problemelor capitalei de către Ion Ceban, fost lider al fracțiunii socialiste în CMC, dar și secretar pe ideologie al partidului. Următorul pas, zice Dodon, e asigurarea unui pact de neagresiune cu blocul ACUM. „Nu atingem geopolitica, mergem cu problemele chișinăuienilor, cum mai bine să facem. Ion Ceban acceptă o astfel de abordare și cred că va accepta și contracandidatul din partea Blocului ACUM”. În privința mult-rîvnitului acord politic cu ACUM, Dodon spune că proiectul acestuia este gata „în proporție de 70%”.

În așteptarea răspunsului transatlantic

Comisia de anchetă privind furtul miliardului a cerut prelungirea mandatului cu 30 de zile, pînă pe 10 octombrie. Președintele comisiei, deputatul Alexandru Slusari, spune că mai sunt cîteva persoane de audiat. În plus, Comisia mai așteaptă răspuns la solicitările de informații trimise în jurisdicții străine, în special de la serviciile speciale din SUA.

Lumina mai scumpă

ANRE a majorat azi tariful la energia electrică furnizată consumatorilor casnici de către Gas Natural Fenosa cu 9,6 bani, iar în cazul companiei Furnizare Energie Electrică Nord – cu 31,6 bani. Tarifele noi sunt 1,89 lei/kWh (față de 1,79 lei/kWh) și, respectiv, 2,23 lei/kWh (față de 1,91 lei/kWh). Furnizorii solicitaseră scumpiri un pic mai mari.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.