Transnistria vs Drepturile Omului

Potrivit unui raport Promo-LEX, administrația de facto de la Tiraspol s-a evidențiat prin mai multe decizii controversate în ceea ce privește respectarea Drepturilor Omului. Una din încălcările frecvente e neglijarea prezumției nevinovăției de către structurile de forță. De asemenea, practica de răpire și intimidare a persoanelor din Moldova și Ucraina. Din mai, anul curent, au intrat în vigoare noi reglementări în ceea ce privește desfășurarea activităților ONG-urilor. Mai multe organizații locale care primesc fonduri din străinătate vor fi limitate în activități, inclusive cele care militează pentru promovarea și apărarea drepturilor omului. Instituțiile care nu se vor conforma riscă să fie sancționate sau chiar lichidate.

Petiția pedagogilor solidari

Comunitatea „Pedagogi Solidari” a inițiat o petiție adresată instituțiilor de stat prin care cer majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și dublarea salariilor personalului auxiliar. În prezent, un salariu de profesor este de 3289 de lei, iar cea a personalului non-didactic de 1170 lei. În educație ar fi circa 2000 de locuri vacante, iar un alt lucru îngrijorător ar fi plecarea din sistem a peste 7000 de profesori în doar 2 ani. Semnăturile urmează a fi colectate pînă pe 5 septembrie, cînd petiția propriu-zisă ar urma să fie depusă. Comunitatea speră că până pe 5 octombrie, adică la o lună de la depunerea petiției, autoritățile vor lua măsurile necesare.

Cazul Kozlovska, lipsit de claritate

Situația privind cazul lui Kozlovska nu e la fel de clar pe cum cred instituțiile media afiliate holdingului, susțin experții de la NewsMaker. Acuzațiile referitor la apartenența activistei la serviciile secrete ruse sunt exagerate. Singura sursă invocată de holding ar fi doar un articol al bloggerului polonez Marcin Rey, care este în conflict cu fundația Open Dialog. Un articol catalogat eronat drept un raport al Europarlamentului. Știri și emisiunile care au vreo tangență cu Kozlovska ar fi prezentate anume cu scopul de defăimare a partidelor din opoziția extraparlamentară. Un lucru este clar, GMG uită totalmente de prezumția nevinovăției, iar poziția părții învinuite nici măcar nu este luată în calcul.

Apostol în arest

Edilul Trușeniului, Ion Apostol, bănuit de trafic de influență și deposedarea ilicită a unor loturi de pământ, urmează să fie transferat din arestul la domiciliu în cel preventiv în izolatorul CNA. Decizia a fost luată de către magistrații Curții de Apel Chișinău. Ceilalți implicați în dosar sunt inginerul cadastral al localității și fostul președinte al Întovărășirii Pomicole Bostancea. Aceștia, împreună cu Apostol, ar fi falsificat certificate de proprietare, după care vindeau terenurile.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.