UE mai așteaptă

Ambasadorul UE Peter Michalko spune că UE așteaptă din partea autorităților moldovene să găsească soluția care va respecta votul exprimat de către chișinăuieni. „Este un îndemn clar la o acțiune care este posibilă, pentru că toate instrumentele legislative sau administrative sunt în mâinile guvernării”, a declarat diplomatul pentru Europa Liberă. „Nimeni nu poate să spună că această suspendare (a asistenței macrofinanciare) a fost neașteptată, dacă se ia în vedere că respectarea standardelor democratice și a statului de drept au fost puse ca precondiție politică pentru livrarea asistenței”.

Titlul gratuit

Președintele Igor Dodon a anunțat că omologul său rus Vladimir Putin îi va examina solicitarea privind „transmiterea cu titlul (sic) gratuit a tehnicii de producție rusească, pentru nevoile orașelor și localităților mari din Moldova”. În timpul unei întrevederi la Moscova, Dodon și-a formulat poziția astfel: „Vrem să prietenim cu toți, dar nu ne dorim să fim folosiți geopolitic împotriva cuiva. Nu avem de gând să prietenim cu Occidentul împotriva Rusiei – aceasta este poziția mea. În pofida faptului că în interiorul țării există un Guvern și o majoritate parlamentară, care consideră că poate fi altfel, însă peste câteva luni vom avea alegeri, situația se va schimba”.

Gjorge Amnistiatorul

Azi la Chișinău, Igor Dodon îl întîlnește pe omologul macedonean, Gjorge Ivanov, care va rămîne în vizită oficială pînă pe 19 iulie. Marțea trecută, președinții împreună cu soțiile lor au șezut alături la ceremonia de învestire a președintelui executiv turc Recep Tayyip Erdoğan. În 2016, în timp ce Macedonia se confrunta cu o criză politică din cauza unui scandal cu interceptări în masă (20 de mii de jurnaliști, judecători, ambasadori și activiști au fost urmăriți), iar patru cele mai mari partide au căzut de acord să pornească o anchetă specială, Ivanov a oprit ancheta și i-a amnistiat pe toți în avans, în semn de „reconciliere”. Gestul a fost criticat de UE și SUA, cu atît mai mult cu cît treaba se întîmpla în preajma alegerilor.

Pilda moldovenească

Într-un editorial pentru IPN, politologul Dionis Cenușa sugerează că precedentul moldovean, cu ultimele sale evoluții, permite oligarhilor din Georgia și Ucraina, membre și ele ale Parteneriatului Estic, să studieze capacitatea și limitele de reacție ale UE față de abaterile de la normele democratice. „Cele întâmplate deja în Moldova deschid noi «perspective» pentru regimurile politice similare din regiune, al căror punct comun de comparație este monopolul forțelor oligarhice asupra procesului de luare a deciziilor politice. Precedentul moldovenesc exemplifică o competiție dintre actorii oligarhici și instituțiile UE. Deocamdată, primii dovedesc faptul că UE poate fi indusă în eroare, iar relația cu aceasta poate fi exploatată în folosul propriei agende politice. În același timp, UE își dezvăluie slăbiciunile, care decurg din gândirea strategică, stricta ghidare de prevederile legale agreate și refuzul de a intra în jocul actorilor locali.” Politologul concluzionează: „Fără o reacție dureroasă pentru guvernare, precedentul moldovenesc riscă să se extindă spre Georgia și Ucraina în viitorii ani.”

Exporturi din stînga

În prima jumătate a acestui an, exporturile din regiunea transnistreană au crescut cu circa 70% față de aceeași perioadă a anului 2017, ajungînd la $351 milioane. Principala piață de desfacere a exporturilor transnistrene este cea a statelor UE, cu o cotă de 37%. E vorba în special de România, cu 16,7%, și Polonia, cu 10,6%. Majorarea se pune pe seama extinderii beneficiilor DCFTA și pentru companiile din stînga Nistrului.

Dezoccupy Micle

Pe trotuarele din preajma intersecției Micle cu Pîrcălab din centrul capitalei au fost instalate bănci și vaze pentru flori, iar asta pentru a face imposibilă parcarea neregulamentară. Potrivit șefului Secției Amenajare, Vasile Efros, zona aceasta era extrem de încărcată cu automobile parcate pe trotuar. Deseori erau plocate și trecerile de pietoni, iar accesul cu căruciorul era imposibil. Acum o lună, autoritățile municipale au eliberat de mașini o parte din trotuarul de pe Pușkin, între 31 August și Ștefan cel Mare. Dar succesul acțiunii e parțial: acum se parchează pe banda dreaptă a carosabilului, în pofida indicatoarelor (de ce tace poliția?). Anterior, au fost eliberate de mașinile parcate și trotuarele din preajma Scuarului Cehov, unde au fost instalați piloni care îngrădesc accesul automobilelor.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.