Adio Chirtoacă

Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al capitalei, și-a dat demisia. El a subliniat că prin asta nu își recunoaște vina, dar vrea deblocarea situației de la Primărie și organizarea alegerilor anticipate în mai 2018. Gestul său a fost salutat aproape unanim: primărița interimară Silvia Radu, lidera PAS Maia Sandu, purtătorul de cuvînt al PDM Vitalie Gamurari și socialistul Ion Ceban se numără printre cei care au lăudat decizia lui Chirtoacă.

Circumscripții contestate

PAS și deputatul PLDM Grigore Cobzac au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă formarea circumscripțiilor electorale. Ei spun că doar 10 circumscripții se încadrează în limitele prevăzute de 55-60 de mii de alegători, iar diferența dintre circumscripții e mai mare de 10%. Totodată, granițele circumscripțiilor din Chișinău trec dintr-un sector în altul, deși sectoarele sunt unități teritorial-administrative de nivelul 1 și legea nu permite trasarea unor circumscripții care se intersectează cu mai multe unități teritoriale de nivelul 1.

Bitcoini transnistreni

Pe sic! am scris astăzi despre planurile Transnistriei de a produce Bitcoini. Principala resursă necesară e electricitatea ieftină, iar Transnistria produce energie electrică din gaz pe care nu-l plătește. Dacă planurile lui Vadim Krasnoselski se materializează, Transnistria va vinde și mai mult gaz, adică își va spori veniturile, în timp ce datoria Moldovei către Gazprom va crește. Găsiți întregul material aici.

Presiuni locale

Președintele raioanului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, și-a dat astăzi demisia. El fusese membru PLDM pînă în 2017. Liderul PLDM Viorel Cibotaru spune că Dimitriu a părăsit partidul din cauza unor „presiuni din afară”. Între timp, Curtea de Apel Chișinău a decis că fostul președinte al raionului Căușeni, Ion Ciontoloi, și el de la PLDM, și secretarul consiliului raional, Irina Ciobanu, au fost demiși ilegal. În context, ambasadorul UE Peter Michalko a cerut încetarea presiunii de orice fel asupra liderilor locali.

Intermediarii lui Dodon

După embargoul rus împotriva fructelor din Moldova, Igor Dodon și socialiștii se lăudau că au reușit să obțină permisiunea de export pentru unele companii din Găgăuzia, Transnistria și raioanele de nord. Europa Liberă a aflat însă că o parte din aceste companii joacă rolul unor intermediari care fac bani de pe seama celorlalți producători. Fermierii care nu au drept de export sunt nevoiți să-și vîndă fructele, la un preț mai mic, celor din lista lui Dodon.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.