Președintele odihnit

Deși a refuzat să vorbească despre numărul și proveniența banilor cheltuiți pentru vacanțele sale luxoase din ultimii ani, Igor Dodon neagă acuzațiile conform cărora cheltuielile i-ar depăși veniturile și se apără spunînd că nu a încălcat legea. Joi ZdG a publicat un material despre vacanțele președintelui împreună cu familia din ultimii zece ani. Se pare că atunci cînd vine vorba de vacanțe în destinații de lux, președintele socialist Igor Dodon nu se dă în lături. Asta deși în ultimii 15 ani acesta a ocupat doar funcții publice.

Klaus cel sceptic

Președintele României Klaus Iohannis e sceptic față de acțiunile guvernării de la Chișinău. Acesta nu este convins că Moldova încă își mai propune ca obiectiv „un parcurs socio-economic european” și declară că „până atunci România se va implica strict pentru proiecte dedicate cetățenilor.” Declarația sa vine la scurt timp după cea a premierului român Ludovic Orban, care a numit zilele trecute Guvernul Chicu un partener „neserios” și a catalogat ultimele evenimente politice de peste Prut ca „involuție”.

Alte acțiuni

Vladimir Plahotniuc a fost sancționat de SUA pentru subminarea statului de drept și compromiterea severă a independenței și instituțiilor democratice ale Moldovei, potrivit unui editorial semnat de ambasadorul SUA Dereck Hogan. Oficialul american reiterează angajamentul SUA față de Republica Moldova în lupta cu corupția și promite alte acțiuni de acest fel. A lăudat activitatea PA din ultimele luni și intenția PG de a colabora cu SUA în investigarea furtului miliardului și altor cazuri de corupție de nivel înalt. De asemenea, ambasadorul a ținut să reamintească actualului guvern de necesitatea continuării reformei justiției și cere de la acesta o abordare „consistentă”.

Gazoductul întîrziat

Tronsonul Ungheni-Chișinău a gazoductului de la Iași va fi finalizat la timp și va fi pus în funcțiune din prima jumătate a acestui an. România a amînat finalizarea conductei de gaz doar pe teritoriul său. Potrivit companiei Transgaz, interconectarea completă a sistemelor de transport de gaze din România și Moldova se va încheia în 2021. Pînă atunci, vecinii vor putea transporta spre noi 1,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Și la finalizarea construcției - de la 4 la 6 milioane de metri cubi pe zi.

Conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău se construiește încă din 2013. Inițial, autoritățile au promis că o vor pune în funcțiune în al patrulea trimestru din 2017, apoi au mutat acest termen la sfârșitul anului 2018 și apoi din noi mutat în primăvara anului 2020.

Nu se mai bucură

Fostul judecător CSJ Oleg Sternioală nu se mai bucură de imunitate de magistrat și poate fi cercetat penal. Acesta este verdictul CSJ, care a dat dreptate CSM și a anulat încheierea Curții de Apel prin care a fost suspendată cercetarea penală. Potrivit CSJ, nu există vreun temei concret de suspendare, iar reclamantul nu ar fi argumentat concret daunele aduse lui în urma acesteia. De asemenea, CSJ a reamintit magistraților Curții de Apel că CSM este un organ de autoadministrare recunoscut atît de autoritățile naționale, cît și internaționale. Decizia nu se supune atacului, iar procurorii pot face din nou percheziții sau cere arestarea fostului judecător Sternioală.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.