Marile speranțe

Guvernul planifică să primească sprijin extern de aproximativ 600 milioane de dolari în 2018, aproape de două ori mai mult decît anul trecut. Din acești bani, conform prognozei, 160 de milioane vor fi granturi, iar 436 milioane împrumuturi. Cea mai mare parte a granturilor va fi folosită ca sprijin bugetar, iar împrumuturile în proiecte investiționale. Comisia Europeană va fi principalul sponsor extern al Moldovei, urmată de Banca Mondială, BEI, BERD și FMI.

Incompetență criminală

Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe judecătorul Iurie Obadă, cel care l-a trimis în arest pe Andrei Braguța, tînărul cu probleme psihice care a murit în închisoare. În apărarea sa, Obadă spune că nu știa că schizofrenia e o boală psihică, ci credea că e cauzată de alcool și droguri. Totodată, fostul judecător spune că acțiunile sale nu au demonstrat o „lipsa gravă de incompetență”.

Perseverendum

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului împotriva sistemului mixt va convoca o nouă adunare de constituire după ce CEC a refuzat să-l înregistreze. Liderii grupului spun că decizia CEC este una ilegală și motivată politic, dar vor ține cont de toate obiecțiile invocate de autoritatea electorală. Totodată, ei spun că vor căuta din nou sprijinul partidelor de opoziție, întrucît sistemul mixt este croit pentru a avantaja guvernarea.

Probleme găgăuze

O analiză IPN arată că Parlamentul de la Chișinău ignoră sau blochează aproape toate inițiativele legislative din autonomia găgăuză. Pe de altă parte, majoritatea acestor inițiative au argumentare insuficientă, le lipsesc consultările publice și expertiza necesară, iar uneori chiar contravin legislației naționale sau Constituției. Totodată, demnitarii găgăuzi nu-și apără suficient interesele: deputații lipsesc de la ședințele comisiilor parlamentare cînd sunt examinate inițiativele lor, iar bașkanul e foarte rar prezent la ședințele guvernului, deși e membru al cabinetului.

Victoria Transilvaniei

Banca Transilvania a anunțat că a finalizat cumpărarea unui pachet de acțiuni la Victoriabank, astfel încît deține acum, împreună cu BERD, pachetul majoritar (peste 66%). BT este a doua cea mai mare bancă din România, iar printre acționarii ei se numără BERD și IFC - Banca Mondială.

De cealaltă parte, Victoriabank a fost anterior implicată în mai multe scandale și conflicte dintre Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Viorel și Victor Țopa. Platon, arestat ulterior, spune că foștii acționari de la Victoriabank au cumpărat acțiunile cu bani furați de la BEM, și că în spatele lor se află Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Astfel, el sfătuia în noiembrie Banca Transilvania să nu investească în Victoriabank.

Dezbateri legale

Vechiul-nou ministru al justiției, Alexandru Tănase, a declarat la o emisiune că e împotriva campaniilor anticorupție care sunt doar „spectacol” și că preferă curățirea sistemului judecătoresc „fără gălăgie, fără presă”. De cealaltă parte, fostul procuror al Chișinăului, Ivan Diacov, crede că reforma justiției nu poate avea loc fără libertatea presei și accesul nestingherit la informație.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.