Transparență locală

Potrivit unui raport Promo-Lex, în al doilea semestru din 2017, autoritățile locale au semnat contracte în valoare de peste 145 de milioane de lei în baza unor licitații cu un singur participant. Majoritatea aleșilor locali au refuzat să vorbească despre folosirea abuzivă a resurselor administrative, iar cea mai mare parte a solicitărilor oficiale de informații au rămas fără răspuns. Promo-Lex atenționează că 20% din aleșii locali intervievați spun că au fost intimidați fizic sau psihic pentru a lua anumite decizii.

Lumină transnistreană

Compania intermediară Energocom a cîștigat licitația de achiziție a energiei electrice. Energocom va cumpără 70% din energia necesară de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% de la grupul ucrainean DTEK. Gas Natural Fenosa a anunțat că noul tarif de achiziție a electricității e de 5,28 cenți pe kWh, iar Ministerul Economiei spune că noul tarif e de 5,24 cenți, care e oricum cu 16% mai mare decît cel actual. Autoritățile promit însă că prețul final pentru consumatori nu se va majora.

Ajunul tarifului

Mîine ANRE urmează să aprobe tariful revizuit la gaz, iar un grup de experți avertizează că ANRE nu a răspuns încă întrebărilor puse de societatea civilă. Sergiu Tofilat spune că metodologia de calcul ANRE are mai multe probleme precum un curs al dolarului cu un leu mai mare decît în realitate și împărțirea 50/50 dintre Chișinău și Tiraspol a veniturilor din tranzitul gazelor, deși doar o treime de gazoduct trece prin regiunea separatistă. Experții spun că tariful ar trebui să se ieftineasă cu 34% și nu cu 20%, așa cum afirmă ANRE.

Deputați migratori

Șase deputați comuniști, printre care și fostul președinte Vladimir Voronin, au înregistrat un proiect de hotărîre în Parlament, prin care care condamnă coruperea și trădarea politică, precum și migrația deputaților. În 2015, 14 deputați PCRM au părăsit partidul și au aderat apoi la PDM. Săptămîna asta, PCRM și-a desființat fracțiunea din Consiliul Municipal Chișinău deoarece consilierii săi acționau independent. La sic!, am scris mai demult despre subiectul migrației deputaților.

Evaluare FMI

O echipă de experți FMI a venit la Chișinău pentru a evalua evoluțiile economice din țară și implementarea programului de finanțare convenit de autorități cu FMI. Evaluatorii s-au întîlnit cu premierul Pavel Filip, care a vorbit despre importanța condițiilor impuse de FMI pentru dezvoltarea economică a țării. Pentru unii din ceilalți parteneri externi ai Moldovei, precum UE, existența unui acord cu FMI este o condiție pentru aprobarea altor programe de finanțare.

Politica penală

Dosarul politicianului Chiril Lucinschi se apropie de final. Procurorii au cerut o pedeapsă de 6 ani și 6 luni de închisoare, precum și o amendă de 27,000 de lei. Lucinschi e învinuit în dosarul fraudelor bancare de la BEM, Banca Socială și Unibank. Avocatul său spune însă că însuși Ilan Șor, principalul suspect, a recunoscut în mărturia sa că banii pe care i-a transferat lui Lucinschi erau legali.

Tot azi a fost trimis în instanță dosarul pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigori Policinschi. Acesta e învinuit de abuz în serviciu, fraudarea unor licitații publice, acordarea nejustifică de adaosuri și bonusuri salariale și alte încălcări care au prejudiciat bugetul public. Avocatul său insistă însă că procurorii nu înțeleg ce înseamnă autonomia locală.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.