Somnul ANSA

ANSA a reacționat la scandalul lactatelor și, după propriile teste, a anunțat că produsele care încalcă normele vor fi retrase din magazine. Gheorghe Gaberi, șeful ANSA, a declarat că „nu era secret” că unii producători pun grăsimi vegetale în produsele lactate, însă nu a explicat de ce nu a reacționat anterior.

Gaz penal

În urma denunțului depus de lidera PAS Maia Sandu, CNA a deschis un dosar penal privind tariful la gaz. Acum cîteva săptămîni, mai mulți experți au declarat că tariful la gaz trebuie redus cu 25-30%. Ulterior, premierul Pavel Filip a spus că gazul s-ar putea ieftini cu 20%. Moldovagaz a anunțat că ieftinirea va fi și mai joasă - doar 11%. Bazîndu-se pe analizele și calculele experților, Maia Sandu a cerut tragerea la răspundere a șefilor ANRE. Atît politiciana, cît și experții au fost chemați la audieri.

Sfaturi BERD

Președintele BERD Suma Chakrabarti, aflat la Chișinău, a declarat că reformele în sistemul bancar nu au fost terminate și trebuie să continue. El a subliniat că acționarii netransparenți trebuie excluși din sistem. Deși nu a confirmat direct, Chakrabarti a spus că, după achiziționarea pachetului majoritar la Victoriabank, BERD „va pune accentul” pe băncile sistemice Moldova Agroindbank și Moldincombank. Totodată, el a criticat faptul că primele 10 companii de stat generează pierderi și a sugerat faptul că BERD ar putea ajuta la restructurarea sau privatizarea lor.

Transparență opacă

Guvernul nu va mai fi obligat să publice pe site-ul său un șir de documente oficiale precum propriile decizii și hotărîri. Secretarul de stat de la Ministerul Justiției Nicolae Eșanu a motivat propunerea prin „lipsa unor motoare de căutare eficiente pe net”, iar parlamentarii au fost de acord și au votat. Eșanu a dat asigurări că actele vor fi publicate în continuare în Monitorul Oficial și pe lex.justice.md.

Antipropaganda americană

Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, a declarat într-un interviu pentru NTV Moldova că interzicerea programelor informative și analitice rusești nu e un mod democratic de a lupta cu dezinformarea. Deși a admis că propaganda rusă are un efect nociv asupra societății, diplomatul crede că o metodă mai bună de a o contracara este educarea consumatorilor de media. Totodată, el a subliniat că un risc major pentru democrație e concentrarea canalelor mass-media în mîinile unui grup mic de proprietari.

Regișor de film

Filmul care a fost proiectat la mai multe întîlniri cu alegătorii de către partidul lui Ilan Șor și îl dezvinovățește pe primarul de Orhei de orice responsabilitate în frauda bancară va fi difuzat azi la TVC21. Filmul e prezentat ca o investigație a unui portal ucrainean, care e, de fapt, un site-clonă al unui portal mai cunoscut și credibil - Европейская правда. Redacția ucraineană a cerut postului TVC21 să elimine orice referință la numele ei, însă conducerea canalului a refuzat.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.