Fără camere în școli

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a cerut instituțiilor de învățămînt să renunțe la camerele video în sălile de clasă și curs, invocînd o hotărîre CEDO împotriva Muntenegrului. Centrul a anunțat că la primăvară va veni și cu o opinie privind camerele video la Bac.

Crește Nistrul

După ploile abundente din Carpați, lacul de acumulare de la Novodnestrovk s-a umplut și ucrainenii au dat drumul la mai multă apă în Nistru. Din cauza nivelului ridicat al apei, punctele de trecere cu debarcaderul de la Soroca, Vasilcău și Cosăuți au fost temporar închise. Autoritățile spun că nu există risc de inundații și că nivelul va scădea înapoi în curînd. La sic!, am scris anterior despre problema hidrocentralelor de pe Nistru.

Asistența ratificată

Parlamentul a ratificat azi acordul privind asistența macrofinanciară din partea UE - un împrumut de 60 de milioane de euro și un grant de 40 de milioane. Banii vor veni însă în tranșe, doar după îndeplinirea a 28 de condiții cerute de UE.

Președinte fără doliu

Președintele Igor Dodon a refuzat să declare ziua de mîine, 16 decembrie, ca zi de doliu național. Cererea fusese făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în legătură cu înmormîntarea fostului rege al României, Mihai.

Șef confirmat

Bogdan Zumbreanu, cîștigătorul concursului pentru șefia CNA, a fost astăzi votat în funcție de Parlament. Cu această ocazie, Zumbreanu a negat că ar fi responsabil de condamnarea Moldovei la CEDO și a dat vina pe „alți subiecți procedurali implicați în procesul de urmărire penală”.

Bugetele sociale și medicale

Parlamentul a votat azi în lectură finală bugetele de stat pentru asigurări sociale și pentru asigurări medicale. Primul va avea venituri de 19,25 miliarde de lei, dintre care 34,8% vor fi transferuri de la bugetul de stat, iar restul vor veni din contribuțiile de asigurare socială. Bugetul pentru asigurările medicale obligatorii are venituri și cheltueili planificate de 6,66 miliarde de lei.

Adunarea anti-mixt

Adunarea de constituire a Grupului de inițiativă pentru referendumul împotriva sistemului mixt de vot va avea loc duminică, 17 decembrie, începând cu ora 10.00, la Filarmonica Națională. Inițiatorii încurajează cetățenii să li se alăture. La adunare trebuie să participe cel puțin 300 de oameni, dintre care 100 să se ocupe ulterior de colectarea semnăturilor. Dacă CEC înregistrează grupul, ei vor trebui să adune cel puțin 200,000 de semnături în 2-3 luni.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.