Ambasador la tablă

Ministerul de Externe l-a rechemat la Chișinău pe Andrei Neguță, ambasador în Rusia, pentru consultări. Ca motiv sunt invocate „cazurile de hărțuire și intimidare de către autoritățile Federației Ruse a persoanelor oficiale și oamenilor politici din Republica Moldova”, o referință destul de clară la Vlad Plahotniuc, investigat pentru omor în Rusia. Președintele Dodon a descris pasul Ministerului de Externe drept o nouă provocare împotriva Rusiei.

Sondaj buclucaș

Mai multe ONG-uri au criticat sondajul IMAS, publicat săptămîna trecută, că este manipulatoriu. Potrivit declarației, formularea și ordinea întrebărilor în sondaj sunt gîndite să avantajeze comanditarul studiului - Partidul Democrat. IMAS a negat acuzațiile.

Amintim că, la sic!, am analizat în iulie un sondaj de la IMAS, în care am găsit numeroase probleme.

Bugetul rozelor

Deputatul PLDM Iurie Țap spune că bugetul de stat pentru 2018 va avantaja candidații PDM la alegerile parlamentare de anul viitor. Țap e nemulțumit că municipiilor li se permite să rețină 35% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, iar celelalte orașe vor reține doar 20%, chiar dacă unele centre raionale sunt mai mari decît unele municipii. Deputatul spune că legea îi ajută pe primarii PDM de la Hîncești, Orhei, Edineț, dar și pe Ilan Șor la Orhei.

Centru și periferii

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) este nemulțumit de dialogul cu guvernul central. Președinta CALM, Tatiana Badan, a criticat lipsa măsurilor de descentralizare financiară, precum și accentuarea presiunilor și a controlului asupra aleșilor locali. De cealaltă parte, reprezentantul guvernului spune că executivul este mereu deschis spre dialog și cooperare cu autoritățile locale.

No pasaran

Igor Dodon a spus că va întoarce înapoi Parlamentului legea anti-propagandă, care interzice știrile și emisiunile analitice din Rusia. El invocă și o notă din partea Consiliului societății civile de pe lîngă președinte, potrivit căreia această lege încalcă atît Constituție, cît și mai multe acorduri internaționale.

Filat bruiat

Departamentul Instituții Penitenciare afirmă că nu le poate permite jurnaliștilor să-l intervieveze pe Vlad Filat. Deși un grup de 6 jurnaliști au cerut să-i ia un interviu fostului premier, iar Filat și-a dat acordul, DIP a spus că deținutul este implicat în altă cauză penală și e nevoie de permisiunea organului de urmărire penală sau a curții pentru orice interviu.

Apel respins

Curtea de Apel a menținut sentința de 18 ani de închisoare împotriva lui Veaceslav Platon, condamnat în dosarul miliardului. Săptămîna trecută, omul de afaceri a fost condamnat la 12 ani de închisoare în alt dosar, pentru escrocherie și corupție activă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.