Fracturi între fracțiuni

Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit azi pentru prima dată în noua componență de după alegerile locale. După ce și-a pierdut fotoliul de ministru, Andrei Năstase a anunțat că va lucra în CMC și a spus că a dat peste cap planurile socialiștilor chiar de la prima ședință. O supriză neplăcută pentru liderul Platformei DA a fost că PAS își va face fracțiune separată în CMC. Alexandru Slusari a deplîns decizia colegilor de bloc, subliniind că lipsa unei fracțiuni comune ACUM „a prejudiciat cauza” și în Parlament. Deputații PAS Dan Perciun și Radu Marian au răspuns într-un glas că cele două partide sunt totuși formațiuni separate, dar vor continua colaborarea ca și pînă acum.

Între timp, Victor Chironda a acceptat oferta primarului Ion Ceban de a fi viceprimar responsabil de urbanism și mobilitate urbană. Locul lui Chironda în CMC va fi luat de Sergiu Tofilat.

Ambasadorul ambulant

Ieri seara, Pavel Filip a postat niște fotografii unde discută plini de voioșie el, Dumitru Diacov și ambasadorul SUA Dereck J. Hogan. Democrații spun că au vorbit despre noul guvern pe care l-au votat și au promis să sprijine doar inițiativele pro-europene. Azi, diplomatul american s-a întîlnit cu președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, care a declarat apoi că socialiștii nu vor ataca blocul ACUM și vor continua colaborarea cu PAS și PDA „pe proiectele benefice societății”.

Rocada mică

Noii miniștri ai președintelui au depus aseară jurămîntul și au fost învestiți în funcție. Ședința guvernului de azi dimineață a fost anulată, însă miniștrii totuși s-au întîlnit, iar Igor Dodon i-a prezentat angajaților din ministere. Președintele a spus că va face tot posibilul ca acest guvern să lucreze pînă în 2023. Totodată, după și-a făcut mai toți consilierii miniștri, șeful statului a început să facă consilieri din foști miniștri. Vasilii Șova, fost vicepremier pentru reintegrare, va fi acum consilier prezidențial pentru reintegrare.

Tot azi a fost dezgropat un video din 2017, unde noul Ministru al Apărării Victor Gaiciuc prezintă Donbassul ca un exemplu de armată mică care face față unui inamic mai mare și mai bine dotat prin patriotism și spirit de luptă.

Minciuni cu ață roșie

Mold-street demontează discursul deputatului socialist Bogdan Țîrdea din ziua moțiunii de cenzură. Țîrdea acuzase guvernul Sandu că a lăsat fermierii cu roada putrezind pe cîmpuri și, totodată, că nu i-a ajutat cînd grindina ar fi distrus 90% din roadă la nord și la sud. Mold-street subliniază că nu există nicio dovadă că grindina ar fi distrus recolta în așa măsură și, chiar dacă ar fi făcut-o, atunci femierii nu ar fi avut supraproducție și fructe putrezind pe dealuri. Același articol enumeră alte contradicții din discursul lui Țîrdea, precum opoziția față de impozitarea progresivă sau faptul că au scăzut exporturile în UE cînd, de fapt, guvernul Sandu a obținut mărirea cotelor de export fără taxe vamale.

Dragoș cel cumplit

Membrul CCA Olga Guțuțui și-a dat demisia. După mai bine de patru ani în Consiliu, Guțuțui acuză conducerea CCA de lipsă de transparență și politizare excesivă. De cealaltă parte, Dragoș Vicol, președintele consiliului, infirmă spusele fostei subalterne și le califică drept zvonuri lipsite de probe, dînd din mînă că „au mai plecat persoane, cu aceleași acuzații”. Într-adevăr, nu e prima oară cînd cineva părăsește CCA trîntind ușa. La 6 septembrie curent, după 9 ani de activitate, a plecat Dorina Curnic, cu aceleași acuzații, menționînd că președintele Vicol ar trebui să-i urmeze exemplul.

Deficit de procurori

Șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari i-a trimis o scrisoare oficială Zinaidei Greceanîi, în care îi cere președintei Parlamentului și celorlalți deputați să mărească numărul de procurori de la 720 la 750 și al personalului auxiliar de la 700 la 750. Potrivit lui Morari, volumul de lucru al PA a crescut atît de mult încît procurorii riscă să nu mai facă față. Mai exact, Morari scrie că procurorii, fiind supraîncărcați, riscă să comită greșeli care i-ar face apoi vulnerabili „în cazul unui eventual control frontal al activității și pot influența inamovibilitatea și independența acestora”.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.