Cine judecă?

Experții IPN remarcă într-un articol intitulat „Dar cine-s judecătorii?”întrebările comisiei de anchetă vs Kozlovska au fost formulate în așa fel încît Năstase și Sandu nu aveau cum să evite auto-incriminarea dacă, desigur, ar fi acceptat interogatoriul. „Dar cel mai mare afront, anchetatorii parlamentari l-au adus Parlamentului European. Ei, practic, l-au stigmatizat ca fiind naiv, adoptând decizii sub influența unor «agenți ai războiului hibrid»”. Ridicolul situației o subliniază și componența comisiei, alcătuită din democrați transfugi de la PCRM și deputați PSRM. În privința ultimilor, „dacă îi întreabă pe reprezentanții opoziției despre războiul hibrid al Rusiei din Moldova, deci, recunosc că acesta există?”.

Cine nu mai judecă

Parlamentul a aprobat demisia a trei din cinci judecători la CSJ, după ce doi și-au retras cererile. Deputatul Grigore Cobzac a solicitat ca judecătorii să vină în plenul Parlamentului nu doar pentru confirmare în funcții, dar și atunci cînd pleacă, pentru a răspunde la întrebări despre activitatea lor. Majoritatea însă n-a fost încîntată de propunere.

Altele din Parlament

Majoritatea parlamentară a aprobat în primă lectură legea privind sistemul unic de salarizare. Asta deși, după cum observă Newsmaker, proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament abia ieri, nu a fost încă publicat pe sait și a fost examinat doar într-o singură comisie. Graba a fost explicată prin intenția de a aplica majorările de la 1 decembrie și necesitatea de a modifica legea bugetului 2019 în consecință. În varianta aprobată, reforma nu vizează salariile celor din medicină, din învățămîntul superior și învățămîntul profesional. Un alt proiect, adoptat în lectură finală, permite notarilor să pronunțe divorțuri dacă ambii soți sunt de acord.

Sună bine

Un pod rutier peste Prut la Ungheni, o cale ferată cu ecartament european pînă la Chișinău și renunțarea la tarifele de roaming sunt cîteva din proiectele prioritare discutate la reuniunea Comisiei MD-RO de colaborare economică. Ministrul economiei Chiril Gaburici a subliniat faptul că România este partenerul economic numărul unu al Moldovei, absorbind 28,7% din exporturi și furnizînd 14,9% din importuri. În ce privește acordul de renunțare la roaming, acesta a și fost aprobat de Guvernul de la Chișinău, iar premierul Pavel Filip speră că acesta va fi semnat de omoloaga Viorica Dăncilă chiar săptămîna viitoare, pe 22 noiembrie, cînd guvernele MD și RO se vor întruni în ședință comună la București.

Afacerea buletin

În octombrie referendumul constituțional eșuat din România a scos la iveală 3 adrese din București unde erau domiciliați tocmai 15 mii de cetățeni, majoritatea din R. Moldova (pentru care s-au organizat, degeaba, secții de votare). Azi au avut loc percheziții și audieri, iar potrivit poliției române, toată afacerea ar fi îmbogățit vînzătorii de reședință RO/UE cu 2,25-3 milioane de euro. Mai mulți „locatari” au fost invitați și ei la audieri.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.