Vine Europa

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că proiectul de introducere a vectorului european în Constituție va fi gata în 2-3 săptămîni. El a promis că inițiativa va avea și efecte practice: toate instituțiile statului vor lucra ulterior pentru apropierea țării de UE. Speakerul nu a explicat ce se va întîmpla cu funcționarii din Președinție, de exemplu. În schimb, Candu a mai spus că au loc discuții cu demnitari UE și Comisia de la Veneția privind unele modificări la Legea Supremă care vor viza domeniul justiției.

Buletine pentru referendum

Comisia Electorală Centrală anunță că a început tipărirea buletinelor pentru referendumul municipal de pe 19 noiembrie. Chișinăuienii vor avea de ales între a-l demite sau nu pe primarul Dorin Chirtoacă, în prezent suspendat pentru că este anchetat în două dosare de corupție. CEC va tipări 623 de mii de buletine, dintre care 413 mii în română, iar restul în rusă.

Opțiunile „Pentru” și „Contra”, tehnic, nu răspund la întrebarea „Susțineți revocarea primarului [...]?”. Cine bagă mîna în foc că alegătorii mai puțin atenți nu vor interpreta opțiunile ca pe „Contra lui Chirtoacă” sau „Pentru Chirtoacă”?

Filtrul democrat

Deputatul PD Sergiu Sîrbu a declarat că programele de știri și analiză propagandistice ar putea fi tăiate din grila posturilor de televiziune, potrivit unor modificări propuse la Codul Audiovizualului. Totodată, el a explicat că vor fi tăiate doar anumite programe, dar nu vor fi închise posturi TV. În pofida acestor intenții anunțate de Sîrbu, șeful său de partid, Vlad Plahotniuc, rămîne deținătorul unuia din cele mai propagandistice trusturi media din țară.

Autoritățile locale vs centrale

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova spun că Ministerul Finanțelor a neglijat în întregime recomandările CALM, dar și principiul autonomiei locale și financiare, în politica bugetar-fiscală propusă pentru 2018. Astfel, Viorel Furdui, președintele CALM, afirmă că a fost limitată baza impozabilă a autorităților publice locale, dar și instrumentele de administrare a taxelor și impozitelor locale. Pe de altă parte, Ministerul neagă acuzațiile și spune că, dimpotrivă, a stabilit trei taxe locale noi. Audierile pe acest subiect vor continua în plenul Parlamentului.

Autobuze românești

Chișinăul va cumpăra 13 autobuze noi fabricate în România. Valoarea contractului este de 1,9 milioane de euro: 147,000 per unitate, fără TVA. Achiziția va fi finalizată în februarie 2018. Anterior, autobuze cu inscripția „Produs în România” au fost văzute circulînd prin oraș cu scop de testare. Parcul Urban de Autobuze are 135 de autobuze, dintre care aproximativ 80% au termenul de exploatare depășit.

Morcovul european

În ajunul Summit-ului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie, Parlamentul European încurajează aprofundarea colaborării UE cu Moldova, Georgia și Ucraina. Una din recomandări e înființarea unui fond fiduciar care să combine resursele donatorilor publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice din cele trei țări .

Deputații europeni își doresc și sprijinirea reformelor economice care să limiteze rolul oligarhilor, spălarea de bani, monopolurile și evaziunea fiscală. Totodată, reformele duse pînă la capăt de către cele trei state ar putea fi răsplătite cu acces la uniunea vamală sau energetică europeană.

Ședință la Guvern

La ședința de azi a Guvernului, premierul a acceptat demisiile viceministrului culturii Gheorghe Postică și a viceministrei educației Lilia Pogolșa. În altă ordine de idei, ministrul economiei Octavian Calmîc a anunțat că șoseaua de centură a orașului Ungheni, care trebuia să fie gata acum două luni, va fi dată în exploatare pînă la sfîrșitul lunii noiembrie.

Tot în cadrul ședinței, premierul Pavel Filip a criticat privatizările care nu respectă condițiile contractuale. El a făcut referință la cinematografele raionale care au rămas în paragină, la Hotelul Național și la parcurile industriale care nu au creat locuri de muncă. În context, premierul a cerut un raport la subiect și a promis că va rezilia contractele acolo unde investitorii nu-și respectă angajamentele.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.