Roșu, galben și albastru

În ultimul sondaj electoral pe care îl putem vedea înainte de alegeri, publicat ieri de CBS-AXA/Watchdog.MD, Ion Ceban ar lua 26,5% din voturile chișinăuienilor, iar Andrei Năstase – 21,4%. Urmează liberalul Dorin Chirtoacă, cu 5,2%. Printre respondenții deciși, candidatul socialist e susținut de 41,8%, iar candidatul blocului ACUM – de 33,8% (săptămîna trecută, sondajul ASD dădea aproape 47% pentru Ceban și puțin peste 31% pentru Năstase, cu comentariul că socialistul ar putea ieși victorios deja în primul tur, datorită unui electorat mai disciplinat). În ceea ce privește votul pentru CMC, 29,8% dintre chișinăuieni vor vota cu PSRM, 22,7% – ACUM, iar 3% – PL. PDM, Partidul Șor și PCRM ar putea lua și ele cîte un mandat-două.

Păstrați silueta

Curtea de Apel l-a lăsat pe Ion Ceban să păstreze silueta domnitorului Ștefan cel Mare în materialele sale electorale. Asta deși candidatul socialist a promis săptămîna trecută să se conformeze cu decizia primei instanțe și să înlocuiască panourile și alte materiale electorale neconforme. Motivația CA nu e clară deocamdată, însă Valeriu Munteanu (USB), cel care a acuzat încălcarea în prima instanță, deja s-a adresat la Curtea Supremă. (Tot Munteanu îl vrea pe contracandidatul său socialist alungat din cursa pentru primăria capitalei, pentru că acesta din urmă ar fi organizat de Hramul Orașului un concert din fonduri nedeclarate.)

Utilizarea unor imagini sau simboluri – precum cea a personalităților istorice sau a clădirilor de stat, a fost scoasă în afara legii printr-un amendament din 2015, cu argumentarea că ar crea un „transfer de imagine”, cu alte cuvinte, un avantaj pentru candidatul respectiv. Andrei Lutenco, de la CPR, argumentează că „vînătoarea de Ștefani” e ridicolă și ar trebui declarată neconstituțională pentru că încalcă dreptul la exprimare a candidaților.

Trifurcarea căilor ferate

Un proiect de hotărîre de Guvern prevede reorganizarea întreprinderii de stat CFM prin crearea a trei societăți pe acțiuni separate: pentru infrastructură, călători și mărfuri. Întreprinderea CFM își va continua existența și ea în calitate de SA, asigurînd managementul corporativ al celor trei societăți. Patrimoniul statului va fi transmis noilor SA doar cu drept de gestiune (cel puțin, pentru început). Conceptul de reorganizare a CFM, care n-o duce deloc bine în ultima vreme, a fost aprobat încă de Guvernul Filip în 2017. Conceptul prevedea, între altele, deschiderea pieței feroviare pentru actori privați și atragerea noilor operatori. Acum o lună, Guvernul francez și-a exprimat intenția de a reabilita linia de cale ferată Chișinău-Ungheni.

Exces de optimizare

Într-un raport anual pentru 2018, Curtea de Conturi a arătat că reforma aparatului central din 2017 – atunci cînd numărul ministerelor s-a redus de la 16 la 9 – a cam exagerat cu „optimizarea” cadrelor. Reducerile de personal au afectat în special secțiile financiar-contabile ale ministerelor. De exemplu, la MAI s-au tăiat 40% din cadrele respective, iar Ministerul Educației, care are în subordine 165 de instituții și 49 de entități fondate, a ajuns să aibă doar 14 contabili și economiști. În consecință, are de suferit activitatea de raportare privind cheltuirea banului public. O altă îngrijorare subliniată de Curtea de Conturi e că multe instituții publice au acumulat volume mari de zile necheltuite de concediu. Doar la MAI s-au acumulat peste 242 de mii de zile, ceea ce reprezintă obligații financiare în sumă de 66 mln lei. Curtea de Conturi e îngrijorată că asta poate genera imprevizibilitate și dezechilibre bugetare.

Vă rog să vă rețineți

Boris Golovin, fost deputat PDM și actual șef la Centrul de Medicină Prespitalicească, a fost reținut astăzi, pentru 72 de ore, în dosarul ambulanțelor. Vineri, în același dosar, a fost reținut adjunctul său. Cei doi sunt acuzați că ar fi măsluit o licitație pentru procurarea a 69 de ambulanțe anul trecut în favoarea unui agent economic, care nu era eligibil pentru concurs.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.