Proiectul numărul 13

La Stăuceni au început oficial lucrările de construcție a Arenei Chișinău. Complexul multifuncțional este considerat de „importanță națională” și e „poate unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură [...] de la independență [încoace]”, după cum a declarat speakerul Andrian Candu cu ocazia lansării. Arena se așteapă să fie gata deja către următoarea zi a orașului. Selim Bora, președintele companiei antreprenoare Summa, a spus că Arena este al treisprezecelea proiect pe care firma turcească îl realizează în țara noastră. Estimat la 43 de mln de euro, acest proiect va ridica valoarea totală a portofoliului Summa în Moldova la 300 mln dolari. Pentru a înălța Arena, guvernul a croit 69 de hectare din teritoriul comunei suburbane. Mai exact, 10 hectare sunt pentru complexul propriu-zis, iar restul 59 sunt pentru „dezvoltare ulterioară”.

Argument cu două capete

Introducerea vectorului integrării europene în Constituție nu trebuie să fie subiect de negocieri, insistă speakerul Andrian Candu. „Dacă am avea astfel de prevedere în Constituție, orice altă lege care nu corespunde acestui vector, riscă să fie declarată neconstituțională”, a explicat Candu esența amendamentului. O astfel de măsură, potrivit lui, ar fi mai presus decît condiția înaintată de liberali de a preciza în Constituție că limba oficială e româna, chiar dacă ăsta e adevărul științific. Dar cum să acceptăm așa ceva, s-a apărat Candu, dacă jumătate din fracțiunea PD și societate crede altfel?

Trei ani în aer

Azi se împlinesc trei ani de cînd Vlad Filat a promis de la tribuna Parlamentului că va face destăinuiri ce vor „arunca în aer tot sistemul ăsta politic din R. Moldova” pentru a-l putea înlocui cu „ceva sănătos”. Se întîmpla cu puțin timp înainte de a fi încătușat și, după un proces desfășurat cu ușile închise, condamnat la 9 ani de pușcărie, în baza mărturiilor omului-de-afaceri-devenit-politician Ilan Șor. Procuroarea Adriana Bețișor ceruse 19 ani. Nicio dezvăluire n-a urmat din partea fostului prim-ministru, care s-ar putea califica pentru eliberare de bună purtare deja peste alți trei ani.

Coșcogea musafir

Locuitorii din Găgăuzia vor avea zi liberă pe 18 octombrie, zi în care președintele executiv al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, va efectua o vizită în regiune. Potrivit unei dispoziții semnate de bașcanul Irina Vlah, se instituie și un șir de restricții în legătură cu vizita. Este interzisă circulația transportului în centrul orașului Comrat, a fost stopată activitatea piețelor, iar circulația transportului public a fost redirecționată temporar. O asociație obștească locală planifica o întrunire publică la Comrat, însă primăria a respins solicitarea.

Și la Chișinău mai multe străzi vor fi blocate, în special în centru.

Petic în arest

Liderul PDA Ungheni Gheorghe Petic a primit 20 de zile de arest preventiv pe suspiciuni de viol. Petic afirmă că e vorba de un dosar motivat politic, legat de dezvăluirile sale privind scheme de contrabandă. Avocatul său a relatat că fostul grănicer e deținut în condiții proaste și că acesta a declarat greva foamei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.