Curtea cu Pulbere

Parlamentul a ignorat rezultatele propriului concurs pentru desemnarea judecătorilor la Curtea Constituțională. În locul cîștigătorilor Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu au fost înaintați Domnica Manole și (inițial) Dumitru Pulbere. Manole, ex-candidată a blocului ACUM la ultimele alegeri, a fost inclusă anterior de ministra justiției Olesea Stamate în lista candidaților „care, în mod cert, nu trebuie să se regăsească în noua componență a Curții.”

Pulbere, fost membru al CC între 2001 și 2013 și președinte al Curții între 2007 și 2011, nici măcar nu a participat la concurs. Deputații și-au dat seama ulterior că, potrivit legii, un judecător constituțional nu poate servi mai mult de două mandate, ceea ce ar fi trebuit să-l descalifice din start pe Pulbere. Judecătorul însuși scrie în Comentariul Constituției din 2012: „În Republica Moldova, judecătorii Curții Constituționale sunt numiți pe un mandat de 6 ani, având posibilitatea de a-și reînnoi mandatul o singură dată.” Pulbere ar putea fi schimbat, dar asta nu anulează faptul că el și-a dat acordul pentru a fi desemnat. Parlamentul urmează să-și confirme candidații prin vot.

Tot azi, și Guvernul și-a anunțat aleșii săi pentru CC: Nicolae Roșca, membru PAS și fost președinte al Colegiului Disciplinar al CSM, și Liuba Șova, care a luat cel mai mare punctaj și a fost consiliera președintelui CC Victor Pușcaș între 2005 și 2007. Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii i-a delegat pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan.

Pe scurt din Parlament

Deputații au muncit intens în ședința extraordinară de azi.

• S-a votat în lectură finală anularea sistemului mixt; votarea cu pașaportul expirat se permite, iar agitația electorală în ziua alegerilor și în cea precedentă se interzice; se exclud certificatele de integritate; plafonurile pentru donațiile electorale se reduc.

Ajustările la Bugetul de Stat 2019 s-au votat și ele în lectură finală. Se diminuează și veniturile, și cheltuielile, iar deficitul crește cu 165 mln lei. Ajustările fiscale, inclusiv HoReCa și tichetele de masă, au fost lăsate pentru mîine.

• S-au anulat facilitățile pentru jocurile de noroc, în special, vor fi impozitate cîștigurile mai mari de 240 de lei și se elimină privilegiile pentru Loteria Moldovei.

• S-a votat în prima lectură inițiativa Președinției de a indexa pensiile de două ori pe an: pe lîngă indexarea tradițională de la 1 aprilie, pentru toți beneficiarii, se introduce indexarea de la 1 octombrie (cu începere din 2020), pentru cei cu pensii sub nivelul minim de existență. Pe măsură ce acest nivel va fi mărit, se va mări și numărul beneficiarilor.

• A fost audiat în Parlament procurorul general interimar Dumitru Robu, care a anunțat, între altele, că de dosarul miliardului se ocupă acum o nouă echipă.

Cine spune acela-i el

PD va cere de la Procuratura Generală un dosar penal împotriva guvernării actuale pentru „uzurparea puterii”, inclusiv în perioada 8-15 iunie, cînd R. Moldova era tehnic condusă de două guverne. Procurorii vor fi sesizați și în privința altor „ilegalități comise, abuz și exces de putere”. „În comparație cu cei de la guvernare, noi nu ne vom permite să ne expunem public înaintea procurorilor și judecătorilor. Nu vom face presiuni asupra lor să dea o anumită soluție. Așteptăm doar obiectivitate,” spune Pavel Filip.

Soluția europeană

Ambasadorul UE Peter Michalko spune că reforma justiței în Moldova trebuie să fie una „destul de radicală” și are o soluție pentru primenirea sistemului. Potrivit lui, trebuie instituit un mecanism de verificare a procurorilor și a judecătorilor. „Este mecanism care s-a folosit în alte țări. De exemplu, în Albania, Ucraina [...] Judecătorul și procurorul să treacă printr-un mecanism prin care sunt evaluați, inclusiv din punct de vedere etic și din punct de vedere al integrității, al averilor pe care le posedă”, spune diplomatul, adăugînd că pentru asta e nevoie de voință politică.

În cadrul mecanismului actual de verificare, Autoritatea Națională de Integritate a controlat recent declarațiile a aproape 400 de judecători. Drept rezultat, opt magistrați riscă amenzi pentru că au întîrziat cu depunerea, iar în cazul a șase judecători e nevoie de verificări adiționale.

Zbor frînt

Procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut azi în Parlament ridicarea imunității deputatului Ilan Șor, dat în urmărire internațională pentru părăsirea ilegală a țării. Deputații Partidului Șor au acuzat majoritatea parlamentară de ipocrizie, dat fiind că a refuzat să anuleze imunitatea pentru toți legiutorii. Totodată, ei au amintit de creditele luate de la BEM de soțul Zinaidei Greceanîi, Alexei, apoi au părăsit sala. Pentru ridicarea imunității lui Ilan Șor au votat toți deputații prezenți, inclusiv democrații.

Tot azi, o echipă de procurori, ofițeri MAI și SIS au efectuat percheziții la Aeroportul Chișinău și în birourile AviaInvest, firma operatoare, în legătură cu faptul că Șor ar fi fost lăsat să fugă pe calea aerului. S-au ridicat „probe care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile”. În legătură cu AviaInvest, ministrul de interne Andrei Năstase a declarat că firma privată a încheiat un contract cu Poliția de Frontieră la sfîrșitul lui mai pentru a plăti „diurne” polițiștilor de frontieră angajați la Aeroport. Potrivit ministrului, AviaInvest mai încerca să împingă prin persoane sus-puse un proiect de lege pentru a exclude Poliția de Frontieră de la asigurarea securității aeronautice.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.