Amintiri din Parlament

De acum încolo, vizitatorii Muzeului Parlamentului vor avea posibilitatea de a procura suvenire cu simbolica statului Republica Moldova. Serviciul de presă al legislativului ne comunică că la baza acestei decizii stă necesitatea de promovarea și îmbunătățire a imaginii parlamentului. Ultimele date ale Barometrului Opiniei Publice ne arată că 71% de cetățeni cred că lucrurile în țară merg într-o direcție greșită, iar majoritatea sunt „deloc mulțumiți” și „nu prea mulțumiți” de ce face conducerea țării. Încă nu este precizat cine va coordona cu veniturile muzeului și unde vor fi redirecționați acești bani.

Aleea Clasicelor

Un nou monument improvizat dedicat scriitoarelor și altor personalități feminine a apărut pe Aleea Clasicilor din parcul central din Chișinău. Deocamdată, unul temporar creat cu ajutorul unor modele vii. Prin acest gest, membrii mișcării OccupyGuguță vor să atenționeze opinia publică în privința neglijării femeilor și lipsa acestora din „memoria colectivă” a societății. Un exemplu de acest gen ar fi Aleea Clasicilor, care nu are încă nici un bust dedicat scriitoarelor. „Noi credem că o societate democratică nu poate fi cu adevărat democratică dacă nu este feministă”, a explicat unul dintre organizatorii evenimentului, Lilia Nenecu.

Bucurie iluzorie

Deși din anul 2017 se atestă o tendință de creștere constantă a monedei naționale față de toate valutele de referință, acesta nu este tocmai un semn bun, explică expertul economic de la Institutul Economiei de Piață, Viorel Gîrbu. Creșterea în cotație față de valuta străină nu înseamnă nimic altceva decît scumpirea exporturilor și micșorarea venitorului exportatorilor autohtoni. Consecințele acestui proces sunt capacitatea tot mai redusă de a investi în dezvoltarea afacerilor, de a cumpăra tehnologii noi și de a mări efectiv salariile. În opinia expertului, „Guvernul nu a venit cu măsuri compensatorii, dar și-a protejat propriile sale interese”, iar efectele negative vor fi sesizate mai tîrziu, „nu chiar în perioada electorală”.

Stop hărțuirii sexuale

Conform statisticilor, fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova se confruntă cu unele forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă. 4 din 100 se confruntă cu forme grave de hărțuire și circa 20% dintre femei au fost supuse amenințărilor sau solicitărilor de a întreține relații sexuale la locul de studii. Aceste date ne demonstrează necesitatea unor intervenții urgente în cadrul normativ național, susține Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Centrul de Drept al Femeilor. Evoluția acestui fenomen nefast demonstrează că legislația în vigoare nu asigură „mecanisme eficiente de prevenire și combatere a hărțuirii”. Aceste declarații au apărut ca o conseciță la incapacitatea organelor de drept de a interveni în soluționarea cazului de hărțuire sexuală din cadrul USMF.

Șor vs ciudații din Viitorul

Experții IDIS „Viitorul” constată că achizițiile publice din Orhei se fac netransparent și fără consultări publice. De exemplu, în perioada anilor 2016-2018, niciun raport de monitorizare a executării contractelor de achiziții publice, fie anual, fie trimestrial/semestrial, nu au fost publicate pe pagina oficială a Primăriei Orhei. Trei cele mai mari contracte pe care le-a încheiat Primăriei Orhei în 2018, în valoare totală de peste 12 milioane de lei, în acest context, chiar ridică semne de întrebare. Experții susțin că ar fi rezonabil ca în timpul apropiat la Primăria municipiului Orhei să fie efectuate controale. Drept răspuns la aceste acuzații, administrația de la Orhei a numit concluziile experților drept nefondate, iar primarul Șor i-a numit pe experții de la IDIS „oameni ciudați”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.