Observator pe lîngă

După ce Igor Dodon a anunțat ieri că Moldova a obținut statut de observator „pe lîngă” Uniunea Eurasiatică, cei din PD au declarat că președintele nu a avut dreptul să solicite acest statut. Purtătorul de cuvînt al partidului Vitalie Gamurari a argumentat că Moldova este o republică parlamentară, iar prerogativa în asemenea chestiuni ar aparține legislativului și guvernului. „În aceste condiții, Igor Dodon și PSRM sunt cei care au primit statut de observator și categoric nu statul Republica Moldova”, se spune într-un comunicat al Parlamentului.

Președintele Dodon insista că statutul de observator va facilita accesul la piețele eurasiatice și va impulsiona investițiile în țara noastră. Newsmaker remarcă însă că statutul acordat are o valoare practică mică, întrucît un observator nu poate participa la luarea deciziilor în cadrul Uniunii.

A doua prima casă

Guvernul va lansa în curînd programul Prima Casă 2, destinat tinerilor funcționari publici, PD a anunțat în cadrul briefingului săptămînal. Statul va achita jumătate din creditul luat pentru procurarea apartamentului, iar funcționarul va achita cealaltă jumătate plus dobînzile. Scopul noului program este de a convinge tinerii să lucreze la stat. De unde bani?„Din buget.” Prima „Prima Casă” (în derulare) a fost anterior criticată pentru că nu ar fi o soluție cu mult mai ieftină și pentru că ar fi mai degrabă un chilipir pentru firmele de construcții și bănci decît pentru familiile tinere.

Ce vă permiteți?

CNA și procurorii au reținut 5 angajați ai Agenției Servicii Publice (fostul „Registru”), inclusiv 2 șefi, pentru că ar fi eliberat în mod ilegal peste 600 de permise auto. Din schemă fac parte și angajații unor școli auto. Serviciile ilicite pentru susținerea probelor teoretice și practice costau între 500 și 1500 de euro. Permiselor eliberate fraudulos ar putea fi anulate.

Controverse găgăuze

Deși păstrarea limbii găgăuze a fost unul dintre scopurile care au stat la baza instituirii autonomiei găgăuze acum 23 de ani, astăzi se pare că nu toți locuitorii regiunii sunt încîntați de ideea ca limba găgăuză să se folosească mai pe larg. În timpul dezbaterilor în Adunarea Populară pe marginea unui proiect „privind extinderea sferei de aplicare a limbii găgăuze”, mulți și-au exprimat îngrijorarea că predarea unor discipline școlare în găgăuză va duce la un exod de elevi, iar profesorii și-ar putea pierde din ore. Proiectul a fost totuși aprobat în prima lectură. „În pofida statutului oficial la nivel regional, limba găgăuză nu numai că este puțin folosită în sfera oficială, dar trece pe planul doi și în comunicarea de zi cu zi, fiind substituită de limba rusă”, scrie Veaceslav Craciun pentru IPN.

Fraude? N-am audit

În 2017, Curtea de Conturi a fost cu auditul la 433 de entități publice. Potrivit raportului anual de activitate, Conturi a formulat 1450 de recomandări instituțiilor auditate, dintre care s-au implementat doar 51%. Din cele 14 misiuni de audit care au constatat fraude, anchete penale au fost pornite în patru cazuri.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.