Realism american

Un raport al serviciilor de informații americane conține și o scurtă prognoză privind Moldova: dacă prezenta coaliție declarat pro-europeană nu va pierde alegerile, aceasta va continua să limiteze influența Rusiei și să implementeze Acordul de Asociere cu UE. Raportul subliniază însă că, deși coaliția va încercă să mențină aparența unor reforme pro-europene, nu va face schimbări care să-i micșoreze controlul asupra puterii. SUA nu se așteaptă nici la progrese semnificative în procesul de reglementare transnistreană.

Comrat fără imunitate

Judecătoria de la Comrat a decis anularea imunității membrilor Adunării Populare a Găgăuziei. Curtea a fost sesizată de oficiul teritorial al Cancelariei de Stat, condus de Fiodor Gaidarji. Acesta spune că judecătoria a fost sesizată încă înainte de venirea sa în funcție, la cererea Procuraturii Generale de la Chișinău. Mai mulți deputați găgăuzi au criticat decizia, spunînd că subminează autonomia autorităților de la Comrat și că îi face vulnerabili șantajului politic prin dosare. Fostul parlamentar Alexandru Stoianoglo crede că decizia era una corectă, întrucît prevederile anulate contraveneau legislației naționale a Moldovei.

Șezătoarea primărițelor

Primărița interimară a Chișinăului Silvia Radu s-a întîlnit cu primărița Bucureștiului Gabriela Firea. Cele două edile au promis o colaborare strînsă între municipii, inclusiv donații de carte, tabere de vară în România pentru elevii olimpici din Chișinău, renovarea Maternității nr.1 și a liceului Mihai Eminescu în Chișinău. Bucureștiul ne va mai dona două autobuze și va lansa un program de instruire pentru medicii rezidenți și specialiști din Chișinău.

Cherchez la femme

Vicepreședintele PAS Mihai Popșoi a declarat că Vlad Plahotniuc a încercat să organizeze o întîlnire cu Maia Sandu prin intermediul socialiștilor europeni, cînd politiciana a mers la Bruxelles, însă lidera PAS a refuzat propunerea. Purtătorul de cuvînt al PDM a evitat să confirme informația, însă a spus că astfel de declarații doar confirmă promisiunea democraților că vor încerca să facă o coaliție pro-europeană după alegeri. Acum două zile, Renato Usatîi a spus că Maia Sandu s-ar fi întîlnit totuși cu Plahotniuc, însă ambele părți vizate au negat acest fapt.

Recuzare pînă la capăt

Primarul suspendat Dorin Chirtoacă a cerut recuzarea procurorului și a judecătorului care îi examinează dosarul. Politicianul spune că nu-și poate exercita pe deplin dreptul la autoapărare fiindcă procurorul încă refuză să prezinte dosarul complet. Potrivit lui Chirtoacă, procesul de judecată e blocat și trebuie anulat, întrucît dosarul inițial încă nu a ajuns în instanță. De cealaltă parte, procurorul spune că liberalul se leagă de virgule pentru a tergiversa judecata.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.