Un alt sondaj

IPP a publicat azi o nouă ediție a Barometrului Opiniei Publice. Dacă duminică ar fi alegeri, 26% din totalul respondenților ar vota cu PSRM, 12,3% cu PAS, 3,4% cu PPDA, 2,8% cu PDM, 2,5% cu PCRM și 2,4% cu PN. Politicianul cu cea mai multă încredere din partea alegătorilor e Igor Dodon cu 20%, urmat de Maia Sandu cu 8%. Vlad Plahotniuc a stabilit un record, fiind considerat cel mai corupt politician de 32,6% din respondenți.

Dacă ar avea de ales între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Eurasiatică, 38,1% ar prefera UE, iar 32,6% ar prefera UEE. Pentru unirea cu România ar vota 21,8% din respondenți, iar pentru unirea cu Rusia - 33%.

Optimism moderat

Potrivit prognozei Expert-Grup, economia moldovenească ar putea crește cu 4% anul viitor. Principalii factori vor fi creșterea producției agricole, continuarea suportului bugetar extern și creșterea consumului populației. Una din problemele subliniate de experți e faptul că Moldova ratează constant competiția din regiune pentru piețele externe de desfacere și investițiile străine directe. Experții sunt îngrijorați și de potențialul impact al alegerilor parlamentare din 2018, cînd politicele fiscale și economice ar putea căpăta un caracter electoral.

Procurori cu palmares

Ziarul de Gardă scrie că toți cei trei candidați ca funcția de șef adjunct al Procuraturii Anticorupție au devenit faimoși datorită dosarelor politice pe care le gestionează. Favorită este Adriana Bețișor, cea care a instrumentat dosarul lui Vlad Filat. Ceilalți doi candidați sunt Vladislav Bobrov (un dosar împotriva lui Chiril Lucinschi) și Dumitru Robu (dosarul lui Dorin Chirtoacă).

Pauză de apărare

Ministrul Justiției Vladimir Cebotari spune că proiectul decriminalizării unor infracțiuni economice nu va scuti de pedeapsă vinovații care au participat la furtul miliardului. Pe de altă parte, premierul Filip a anunțat ieri că amînă examinarea proiectului în urma unei discuții cu ambasadorul UE Peter Michalko. Tot ieri, un grup de ONG-uri au avertizat despre riscurile create de această decriminalizare. Îngrijorări legate de proiect și-a exprimat și Asociația Investitorilor Străini.

Mărul discordiei

Rusia va impune restricții la importul de fructe și legume din Kazahstan fiindcă ar fi depistat mai multe loturi de mere cu certificate fitosanitare kazahe, dar care proveneau, de fapt, din Moldova și Serbia. Moscova a început să introducă diverse restricții comerciale împotriva Moldovei în ajunul semnării Acordului de Asociere Moldova-UE.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.