Guvernul din tufari

Guvernul Chicu a fost ales cu votul a 62 de deputați. Candidatura consilierului lui Igor Dodon a fost susținută de fracțiunile PSRM, PDM și deputatul independent Alexandru Oleinic. Membrii blocului ACUM a părăsit legislativul înainte de procedura de vot.

La nici 24 de ore de la înaintarea candidaturii de către Igor Dodon, Ion Chicu a reușit să se prezinte în fața aleșilor poporului cu un program de 24 de pagini și cu o listă completă a membrilor noului executiv. Fostul ministru al finanțelor din Guvernul Filip declară că nu i-a fost greu să-și formeze cabinetul, majoritatea noilor miniștri fiind foști colegi de lucru cu care a activat în diferite instituții. Cu excepția lui Chicu, noul executiv include încă 5 consilieri ai lui Igor Dodon. Noul premier a spus că prioritățile de scurtă durată a guvernului său sunt Reforma Justiției și a Procuraturii, care nu mai pot aștepta, motivînd astfel graba cu care a fost investit guvernul.

Potrivit deputatului PAS Sergiu Litvinenco, Igor Dodon ar fi încălcat Constituția cînd l-a desemnat pe Chicu, pentru că fosta prim-ministră, Maia Sandu, încă nu a reușit să-și prezinte în scris cererea de demisie și a dat de înțeles că fracțiunea sa ar putea să se adreseze la Curtea Constituțională. Totodată, fostul președinte al CC Alexandru Tănase declară că nu ar exista asemenea restricții.

La sic! am scris despre cum demiterea cabinetului Sandu și votarea guvernului Chicu încalcă angajamentele anterioare ale președintelui Dodon de a lupta cu traseismul politic, de a pedepsi democrații pentru capturarea statului și uzurparea puterii și de ce miniștrii săi tehnocrați nu sunt pe atît de apolitici pe cît îi prezintă. Citiți mai multe aici: Președintele Dodon, prim-ministrul Chicu și traseismul tehnocraților

Scheletele din cabinet

Președintele Comisiei parlamentare de securitate și ordine publică, Chiril Moțpan, susține că deține informații compromițătoare cu referire la unii membri ai noului guvern. E vorba despre un dosar de 28 de pagini asupra căruia s-a lucrat cîțiva ani și în care ar fi documentate „toate matrapazlîcurile” din cadrul instituțiilor de stat. Deputatul blocului ACUM promite că va face publice informațiile la pachet cu toate probele necesare.

Adio, Maia!

În timp ce la parlament se alegea un nou premier, guvernul demis al Maiei Sandu s-a întrunit în ultimă ședință. În baza unor cereri de demisie, au fost eliberați mai mulți secretari de stat și șeful Cancelariei de Stat, Andrei Spînu. Printre ultimele hotărîri ale acestui cabinet a fost repartizarea unor alocații către autoritățile locale și alocarea finanțării către școli nu pe cap de elev, ci în baza nevoilor fiecărei instituții în parte. Fosta prim-ministră a ținut să mulțumească colegilor pentru munca pe care au depus-o în cele cinci luni de activitate.

Bănuitele căi

Procurorii PCCOCS au aplicat sechestru pe averea unor bănuiți în dosarul achiziției a 31 de autobuze Isuzu. E vorba de o sumă de peste 3 mln lei care constă în mare parte din bunuri mobile și imobile. Dacă li se va demonstra vinovăția, bănuiții riscă amenzi în mărime de pînă la 117.500 lei sau pedeapsă cu 5 ani de închisoare. De asemenea, ei riscă să piardă dreptul la a mai ocupa anumite funcții pe un termen de 2-5 ani.

Funcție cu scai

Astăzi, cu votul a 7 din 8 membri ai Consiliului de Supraveghere a TRM, a fost aleasă vechea nouă directoare a companiei – Olga Bordeianu, demisă în iulie de Consiliul Audiovizualului, în urma unei solicitări din partea deputaților Octavian Țîcu și Maria Ciobanu. Deputații ACUM și membrii ai Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media acuzau conducerea instituției de nereguli la capitolul „asigurarea informării corecte” și „accesul la evenimente de importanță majoră”. Mandatul directoarei TRM e de 7 ani.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.